Megnyugodhat a felhasználó

2019.04.18. 11:41

Semmi sem támasztja alá, hogy a Kaspersky-termékekkel baj lenne

Az Európai Bizottságnak nincs bizonyítéka a Kaspersky Lab termékeinek biztonsági kockázatairól – válaszolt képviselői megkeresésre a digitális gazdaságért felelős uniós biztos.

Kép: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

Mariya Gabriel leszögezte: az EU piaca nyitva áll az uniós törvényeket tiszteletben tartó minden külföldi vállalat előtt, de a tagországok biztonsági megfontolások alapján kizárhatnak piacaikról vállalatokat.

Ezzel kezdődött a vita

Március 6-án Gerolf Annemans, az Európai Parlament képviselője hivatalos kérdésben kért felvilágosítás a kibervédelemről szóló állásfoglalásban a Kaspersky Labról megfogalmazott, „rosszindulatú” minősítésről.

Az EB-hez benyújtott kérdésében a képviselő felidézte, hogy az Európai Parlament 2018. június 13-án elfogadott kibervédelmi állásfoglalásának 76. pontjában név szerint nevezett meg egy magánvállalatot és

„potenciálisan veszélyesnek”, illetve „bizonyítottan rosszindulatúnak” nevezte annak termékeit.

Az állásfoglalásban az EP „felhívja az EU-t, hogy végezze el az intézményekben használt szoftverek, informatikai és kommunikációs berendezések és infrastruktúra átfogó felülvizsgálatát a potenciálisan veszélyes programok és eszközök elhárítása és a bizonyítottan rosszindulatú eszközök – mint például a Kaspersky Lab – betiltása érdekében.”

Konkrétumokat kért az EP képviselő

A képviselő arról kért tájékoztatást az Európai Bizottságtól, hogy az állásfoglalás milyen bizonyítékok alapján minősítette veszélyesnek és rosszindulatúnak a vállalat termékeit, különös tekintettel arra, hogy számos uniós tagország, például Németország, Franciaország vagy Belgium nem tapasztalt problémát a vállalattal folytatott együttműködésben.

A képviselő tájékoztatást kért arról is, hogy a Kaspersky Lab termékein kívül szóba került-e más vállalat termékeinek potenciális veszélyforrásként való felmérése, és használatuk esetleges betiltása az Európai Unióban.

Mariya Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos nyilvános válaszában leszögezte:

„a Bizottságnak nincs birtokában bizonyíték a Kaspersky Lab termékeinek használatával kapcsolatos potenciális problémákról.”

A Bizottság szoros figyelemmel követi az informatikai termékek és berendezések biztonságának fejleményeit és az erről folyó szakmai egyeztetéseket, beleértve az uniós piaci hozzáférést potenciálisan korlátozó intézkedésekről folyó vitát is – fejtette ki válaszában az uniós biztos.

A Kaspersky Lab üdvözölte a biztos kijelentését.

„Az önök által használt termékeink biztonságosak”,

erősítette meg a felhasználóknak címzett közleményben Anton Shingarev, a Kaspersky Lab alelnöke.

„A Bizottság közleménye újabb bizonyítéka annak, hogy működésünk átláthatóvá tételére indított globális kezdeményezésünk, az adatfeldolgozás áthelyezése és a transzparencia-központok létesítésére indított programunk meghozta gyümölcsét, megfelelő eszköznek bizonyult az ügyfelek és a felügyeleti hatóságok bizalmának megerősítéséhez a kiberbiztonsági szakmában”.

„Bízunk benne, hogy az Európai Bizottság álláspontja minden érintett fél számára megkönnyíti, hogy tényekre és ne szóbeszédre vagy híresztelésekre alapozva hozza meg döntéseit”, szögezi le a cég közleménye.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!