Szép új világ

2019.03.07. 18:08

Terjednek az arcfelismerő rendszerek: átok vagy segítség?

Nagyszerű védelmet kínálnak. Csak pontosan hol is dől el, melyik polgár szorul nyomkövetésre?

A friss, rövid hír: Kínában az idén már az ittasan vezetőket is arcfelismeréssel szűrik ki, tette közzé a Hszinhua állami hírügynökség.

Mondhatnánk, féljen, akinek van félnivalója

Talán mégsem ennyire egyszerű.

Legutóbbi hírünk a témában azt mutatja, hogy ha milliókat lehet figyelni az arcfelismerővel, akkor ezt a hatóságok nem mindig örömünkre alkalmazzák.

Az említett esetben 2,5 millió kínai megfigyelését derítette ki egy holland internetbiztonsági szakember, Victor Gevers.

Adatbázisban tartják nyilván a személyek adatait: neve, igazolványszáma, születési ideje és munkahelye mellett folyamatosan frissülő helymeghatározó (GPS) koordináták szerepelnek,

amelyek úgynevezett nyomkövetőktől, egy arcfelismerő kamerarendszertől származtak.

A technológia szinte az egész világon rendelkezésre áll: Nyugaton csak a személyiségi jogok garantálása állja útját annak, hogy államok hasonló tömeges megfigyelési rendszert építsenek ki.

Még a temetőkben is kamerákat szereltek fel

A kínaiak tömegesen megfigyelik a hszincsiangi ujgurokat. Jogvédők szerint Kína a térségben több mint egymillió embert átnevelő táborokba zárt, ahol gyakorlatilag a kultúrájuktól próbálják megfosztani őket.

Peking szerint erről szó sincs; a cél a radikalizálódás megakadályozása, a táborban lévők pedig szakképzést kapnak.

Egy kazah nemzetiségű nő, aki elhagyta Kínát és már Kazahsztánban él, az AP-nek elmondta, hogy kínai lakóhelyén házi őrizetben kellett élnie, és 2017-ben még a temetőkben is kamerákat szereltek fel.

Arról számolt be, hogy egyszer bevitték a rendőrségre, lefényképezték, ujjlenyomatot és hangmintát vettek tőle, és közölték vele, hogy ezek alapján külföldön is tudják majd azonosítani.

Idén már az ittasan vezetőket is arcfelismeréssel szűrik ki

Visszatérve a mai hírre: Kína Csilin tartományában az idén már arcfelismerő rendszert fognak alkalmazni az ittasan vezetők kiszűrésére – közölte csütörtökön a helyi rendőrség.

A tömeges megfigyelést lehetővé tévő, nagy felbontású köztéri kamerák az arcizmok mozgása alapján képesek lesznek kiszűrni, ha valaki részegen vezet, abból, hogy zavaros a tekintete, rendszertelen a légzése, a feje le-lehanyatlik, vagy ásít a volánnál.

Az adatok alapján a rendszer riasztja majd a közlekedési rendőröket, akik a rendszám alapján feltartóztathatják a járművet, és megszondáztathatják a sofőrt.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!