Világszerte védjegyzés alatt

2019.06.13. 15:02

Többé nem pletyka: a Huawei bejegyzi saját mobil operációs rendszerét

A kínai Huawei Technologies megkezdte saját, Hongmeng mobil operációs rendszere védjegyének a bejegyzését világszerte.

BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 26: Richard Yu, the CEO of Huawei's consumer products shows the new Mate X smartphone during the second day at the mobile World Congress 2019 in Barcelona, Spain on February 26, 2019. Adria Puig / Anadolu Agency

Fotó: AFP

Az ENSZ égisze alatt működő Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, WIPO) nyilvántartása szerint a Huawei az Európai Unióban és még kilenc országban nyújtotta már be kérelmét a Hongmeng márkanév bejegyzésére és védelmére.

A világ legnagyobb mobil hálózati berendezés gyártója, a kínai Huawei az okostelefonok világpiacán a második legnagyobb gyártónak számít.

Tegnap még úgy írtuk a Globaltimes híre alapján, hogy Kínában „HongMeng OS”, a tengerentúli piacokon pedig „Oak OS” lesz a neve. Ezek szerint talán világszerte HongMeng OS lesz.

Nem csak mobilra, számítógépre, járművekre

A cég a Hongmeng márkanevet az okostelefonok operációs rendszerén kívül még a viselhető eszközök, hordozható számítógépek, robotok és járműelektronikai szórakoztató központok operációs rendszereire is bejegyezteti.

Kínában a Huawei már tavaly augusztusban kérelmezte a Hongmeng márkanév bejegyzését és ezt az idén májusban meg is kapta. Kínán kívül a WIPO adatai szerint az idén május 14-én, az amerikai szankciók elrendelését követően kérelmezte Dél-Koreában, valamint az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalánál (European Union Intellectual Property Office, EUIPO) a védjegy bejegyzését.

A nyilvántartás szerint az Európai Unión kívül a Huawei eddig már kilenc országban kérelmezte a védjegy bejegyzését.

A közvetlen előzmények

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva, bár bizonyítékok előtárása nélkül kizárta a Huaweit az ötödik generációs mobil hálózati fejlesztésekből. Washington vádjai szerint a Huawei hálózati berendezései szoftveres hozzáférést tudnak nyújtani az adatforgalomhoz a kínai hírszerzés számára.

A szankciók keretében a washingtoni kereskedelmi minisztérium „feketelistára” helyezte a Huaweit és közvetlen érdekeltségeit.

A rendelkezés megtiltja amerikai vállalatok számára alkatrészek, berendezések és szolgáltatások eladását a Huaweinek. A tilalom vonatkozik az amerikai Alphabet Inc. mobil operációs rendszerére, a Huawei okostelefonjait és lakossági készülékeit működtető Android OS-ra is.

Borítókép: Adria Puig / Anadolu Agency

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!