Heti Best Buy

2019.05.15. 06:00

Top 5 okostelefon 40 és 140 ezer Ft közötti áron

Röpködnek az új Samsungok és Huawei-ek a levegőben, és az áraik sem maradnak a föld közelében.

Kép: Shutterstock

Válogatásunk a kicsit, vagy éppen sokkal kevesebbet fizetni akaró felhasználóknak kínál minél kevesebb megalkuvással választható, jó alternatívákat.

Mennyivel jobbak ténylegesen a Xiaominál kétszer drágább telefonok? Hiszen a Xiaomi-ban szintén a világ egyik legerősebb hardvere van, és újabban a sarkalatos ponton, a kamerával is remekül teljesít.

A DxOMark mérései alapján a Mi 9 a hatodik legjobb fotós és videós készülék a világon. Érdekessége továbbá a kijelzőbe integrált ujjlenyomat-olvasó, ami jóval egyszerűbbé teszi a feloldást, főleg, ha a kocsiban a tartó éppen takarja a hátlapot.

Abból is látszik, hogy a Xiaomi nemzetközi piacra szánta ellenfélnek a nagy márkákkal szemben, hogy sem a 4G-t, sem a B20-at nem felejtették el, így hazánkban az ország bármelyik területén stabil mobilnetet lehet elérni vele.

Jelenleg az éppen aktuális árfolyam függvényében úgy 142.000 forintba kerül a 6+64 GB-os verzió, ráadásul az ingyenes Netherlands Registered (PDM) szállítási móddal áfát és vámot sem kell fizetni. A kistestvér, a Mi 9 SE már 89.000 forintért kapható, ennyiért cserébe 5,97 colos kijelzőt, picit gyengébb kamerát és Snapdragon 712 procit adnak.

A legújabb Redmi telefon a még alig egy éves Snapdragon 636-os SoC-vel érkezik, ami a mai napig az egyik legjobb középkategóriás chipset. Ezt kiszereléstől függően 3 vagy 4 GB RAM egészíti ki, 32 vagy 64 GB belső tárhely társaságában, ami természetesen tovább bővíthető, akár 256 GB-ig is. A kijelző 6,26 colos, FHD+ IPS panel, amiről nem maradt le a notch, vagyis a külső szenzoroknak fenntartott sziget.

A Redmi Note 6 Pro a Xiaomi első négykamerás telefonja, elöl 20+2, hátul 12+5 megapixellel támad, amivel a kategóriájához képest meglepően jó eredményeket lehet elérni. A megszokott vezeték nélküli csatlakozási módok mind megtalálhatóak a készülékben, így rendelkezik B20-as 4G modemmel, duál SIM támogatással, ac szabványú WiFi-vel és Bluetooth 5.0-val is.

A 4000 mAh-s akkumulátorral valószínűleg az üzemidőre sem lesz panasz. A 4/64-es verziót 59.000 forintért lehet megkapni a HKEU Priority Line áfamentes szállítással. Az ára azért ilyen alacsony, mert már megjelent az utódmodell, a Note 7 is, amit egy fokkal magasabbra áraztak.

Snapdragon 632 dohog a motorháztető alatt, ami épp elegendő a mindennapi feladatokhoz. A kijelző 6,26 colos, viszont a tokozás ezzel együtt kisebb a szokásosnál, így aki apróbb készüléket keres, annak ez lehet az egyik befutó. Hátulra 12+2 Mp-es, duplakamerás egységet rakott a Xiaomi, a képalkotást pedig AI rendszer segíti.

Ezzel a hardveregyüttessel és a 4.000 mAh-s akkumulátorral valószínűleg a kétnapos üzemidő simán hozható – ami a Redmi 4X óta szinte már hagyomány -, így a töltéssel sem kell minden nap bajlódni.

Az Android 9 a MIUI felülettel hasít, igen stabilan. Meggondolandó, hogy aki budget Xiaomi telefont vesz magának, annak a legkisebb, 3/32-es verzió is bőven elegendő, így nem kell a 64 GB-os variáns felárát kifizetni, helyette tegyen bele egy sokkal olcsóbb micro SD kártyát, fele-harmadannyiért.

Ha röviden kell megindokolni, miért érdekes a K5 Pro, azt lehet mondani: ugyanazt tudja, amit a Redmi 7, csak még olcsóbban, egy jobb kamerával megspékelve.

Mókás, hogy a 4/64-es variáns sem kerül 50.000 Ft-ba, de aki ezt kevesli, SD kártyával tovább növelheti a háttértár kapacitását. A mérete sokaknak ideális, a kijelző 5,99 colos, notch nélküli, a felbontása Full HD+, ami ritka ebben a kategóriában.

Jó, hogy az átlagosnál nagyobb akkumulátort építettek a készülékházba, a 4050 mAh-s telep két napot simán kibír, de visszafogott használat esetén 3 nap sem kizárt. 802.11 a/b/g/n/ac WiFi, Type-C USB, FM rádió, 18 wattos gyorstöltés, B20 – ezek nem a belépőszint kiváltságai.

A dupla hátlapi kamerát AI-val vértezték fel, ráadásul 2160p, 30 FPS a maximális felbontás videós fronton.

Mindent összegezve ez kiváló vétel ennyiért. A Netherlands Registered (PDM) kézbesítési móddal pedig sem szállítási költséget, sem vámot nem kell fizetni.

A összeállítás egyik legérdekesebb darabja a Cubot Quest, mert strapatelefon, ráadásul nem is akármilyen: műfajában a jelenleg piacon lévő készülékek közül az egyik legolcsóbb.

Aki megunta, hogy hímes tojásként őrizze a mobilját, annak érdemes megfontolnia.

Szerencsére nem a RAM mennyiségénél húzták meg a nadrágszíjat, így ebből 4 GB jutott, a belső tárhely pedig 64 GB-os lett, ami további 128-cal bővíthető. Kamerából három is került a készülékre, kettő a hátoldalra, egy pedig az előlapra. A hátsó 12+2 megapixeles, Sony szenzorokkal, de már kompromisszumokat kell kötni a képek minőségével.

A Cubot Quest megerősített házat, kijelzője Gorilla Glass 5 felületkezelést kapott, ezért az ütéseket jobban bírja, szóval egy durvább túrázást simán túl fog élni. A 4000 mAh-s telep és az IP68-as víz- és porállóság ellenére is sikerült az egész készüléket egy 8,8 mm vékony házba belepréselni, amivel az egyik legvékonyabb strapatelefon lett.

Természetesen minden fontos vezeték nélküli szabvánnyal rendelkezik, így van Bluetooth 5.0, ac WiFi, GPS, B20-as LTE és még az NFC is belefért az árba. Az egész hardvert a 9.0-s Android szolgálja ki, tehát mindent egybevéve a 43 ezer forintos ár igen csábító. Itt is él az ingyenes Netherlands Registered (PDM) szállítási mód.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!