Informatív weboldal

2020.06.26. 10:19

Valós időben láthatóak a járvány miatti leállás globális hatásai

Egy új, műholdas adatokra épülő portál élőben mutatja a leállás globális hatásait.

Forrás: Shutterstock

Az Európai Űrügynökség (ESA), a Japán Űrügynökség (JAXA) és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) által csütörtökön elindított eodashboard oldalon a felhasználók megnézhetik, hogy a járványügyi korlátozások miként befolyásolják egyebek között a levegőminőséget vagy épp a spárga betakarítását.

A jelenleg 17 műhold adataira épülő Earth Observing Dashboard 30 környezeti, 17 gazdasági és 3 mezőgazdasági mutatóval szolgál.

Josef Aschbacher, az ESA földmegfigyeléssel foglalkozó szakembere szerint a légszennyező nitrogén-dioxid esetében például azonnal észlelhető változást figyeltek meg a lezárásokkal összefüggésben:

Európa egyes részein nagyjából 50 százalékkal esett vissza a nitrogén-dioxid szintje áprilisban.

Hasonló csökkenést észleltek az Egyesült Államokban és Kínában is eltérő időszakokban.

A szakember szerint azonban a mutatók most megint emelkedni kezdtek, mivel az autók visszatértek az utakra és beindult az ipari termelés Európában.

Dél-Amerikában viszont csökken a szennyezettségi szint és talán Kínában is újra süllyedni kezdenek a mutatók a vírus újbóli feléledésével.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!