Bomba hír

2019.10.04. 07:50

Váratlan húzás: okostelefonnal tér vissza a Microsoft (videó)

Miután a Windows Phone 2017-ben látványosan elhalálozott, most androidos, ráadásul összecsukható mobillal állnak elő.

This handout photo obtained October 2, 2019 courtesy of Microsoft shows a woman looking at a new dual-screen device Surface Duo. - Microsoft on October 2, 2019 unveiled Surface tablet computers with twin-screens that opened like books, and a notepad-sized version that put it back in the smartphone game. Surface Duo was touted as the first device in the line-up to fit into a pants pocket, with two "paper-thin" 5.6-inch screens that unfold and work in harmony with a specially tailored Windows operating system. Duo handled telephone calls, as well as applications designed to run on Google-backed Android mobile software, which powers most of the world's smartphones."You are going to talk about it as a phone, and I get that," Microsoft chief product officer Panos Panay said of Duo at a Surface event in New York City. (Photo by HO / Microsoft / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / MICROSOFT/HANDOUT" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

A Microsoft az éves konferenciáján egy sor új készüléket mutatott be, de a meglepetések meglepetése egy új okostelefon lett, Surface Duo néven.

Két évvel az utolsó okostelefonjuk után, mikor már látszólag teljesen eltemették ezt az üzletágat – a mobilvonal lezárásának véglegességét azóta egyébként a Microsoft vezetői újra és újra el is ismételték – most aztán bizonyára nem lehetett akármivel porondra állni.

Elsőre veszélyes mutatványnak tűnik éppen hajtogatható készülékkel rukkolni elő, hiszen eddig amelyik gyártó csak belekezdett, pórul járt: a Huawei-t az ág is húzza, a Samsung meg április óta csak halasztgatja a piacra dobást, annyi technikai bonyodalom támad a Galaxy Fold körül.

Erre a terepre ugrik két lábbal a Microsoft.

Több elemző felhívta a figyelmet arra, hogy az új készüléket bemutató Panos Panay, a redmondi óriáscég mobil termékekért felelős alelnöke az egész bemutató alatt kitartóan kerülgette a „telefon” szó kimondását.

A Surface Duo egyébként tényleg roppantul hasonlít is a szintén most bejelentett, kettős képernyős Surface Neo laptopra, csak ez éppen okostelefon. Bölcsen kevésbé vállal fel a készülék olyan veszélyes mutatványokat, mint az említett kínai és koreai elődjei: a Surface igazából két kijelzőből áll, amit össze lehet hajtani egy teljesen különálló, a cég szerint „forradalmian új” zsanérral.

Így tehát a Duo esetében két 5,6 hüvelykes átmérőjű kijelzővel rendelkező, 360 fokban hajlítható mobillal lesz dolgunk. A második kijelzőt például billentyűzetként, vagy játékvezérlőként lehet használni majd.

Majd, mert a felületén némileg Windows 10-re emlékeztető, valójában Androidot futtató készüléket jövő karácsonykor, 2020-ban várhatjuk az üzletek polcaira. A vélhetően nem túl alacsony árról most még nem esett szó.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!