Digitális ismerkedés pandémia idején

2021.02.12. 10:05

Virtuális kapcsolatok a vasárnapi Valentin-napon

A járvány követelte szabályozások miatt sokaknak csak digitálisan jön el a Valentin-nap – vagy kinek, hogy tetszik – a Bálint-nap.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egyre tisztábban látszik, hogy a randevúzás és az új kapcsolatok kialakításának művészete paradigmaváltáson ment keresztül az elmúlt évben.

A párkeresés digitalizálódása messze nem újdonság, de az online ismerkedést általában személyes interakciók és tapasztalatok követik.

És amíg a randevúk online térben maradnak, a bűnözők sem tétlenkednek – a társkereső oldal alkalmazások felhasználói továbbra is kedvelt céljai a digitális gonosztevőknek.

A koronavírus hatására egyre növekvő elszigeteltség és magány érzése pedig felveti azt kérdést is, hogy

vajon a mesterséges intelligencia szerepe a nemi életben elfogadottabbá válik-e?

A mesterséges intelligencia romantikus kapcsolatokban játszott szerepe mindeddig periférián maradt. Bár a populáris kultúrában számos olyan népszerű film van jelen, mint az Oscar-díjas Her vagy a sokak által kedvelt Ex Machina, a való életben erős ellenérzésekbe ütközik a téma, 2018-ban például a Forbes a szexrobotokat a „viszonyokat leginkább felforgató technológiai újításnak” nevezte.

Robotnők az Ex machina című,
2015-ös filmben
Fotó: AFP

Egy év telt el azóta, hogy a koronavírus belépett az életünkbe, és ez a nehéz helyzet sokaknak aligha lett könnyebb. Ebben az időszakban azonban az emberek

egyre magabiztosabban és kreatívabban használják az intim technológiát, illetve az applikációkat, így azok életük, magánéletük egyre szervesebb részévé válnak.

A magány pedig fokozódik, a Kaspersky kutatásából például kiderült, hogy az európai lakosok 84%-a magányosabbnak érzi magát, mint a járvány kitörése előtt. És ahogy az egyedüllét érzése egyre inkább teret nyer, érthetővé válik a következtetés, hogy a mesterséges társaság és közelség gondolata már sokaknak nem is olyan furcsa, mint amilyennek 2019-ben tűnhetett.

A magányosság érzése legfőképpen a fiatalok életét nehezíti meg, a magyarokat felmérő kutatás szerint a Z és Y generáció 64%-a érezte leginkább magányosnak magát a lezárások idején. Nem csoda, hiszen a gyakori társadalmi összejövetelek és randevúk is megszűntek vagy az online térbe terelődtek át.

Az online társkeresőkre tehát egyre nagyobb figyelem összpontosul a társadalmi távolságtartás időszakában, ezek az oldalak és alkalmazások azonban gyakori célpontjai a kiberbűnözőknek is. Az interneten

megszámlálhatatlan népszerű társkereső alkalmazás és weboldal hamisítványaival találkozhatnak a társra vágyók,

ezek pedig szinte tökéletes másolatai az eredeti oldalaknak vagy applikációnak. A támadók a digitális eszközöket használják célzó malware-ek terjesztésére vagy személyes adatok megszerzésére, hogy aztán kéretlen reklámokkal bombázzák a felhasználókat. És akkor még csak a legenyhébb problémát említjük.

Valentin-nap előtt a Kaspersky a következőket tanácsolja:

  • Mindig ellenőrizze az alkalmazásengedélyeket, hogy lássa, mit tehetnek meg a telepített alkalmazásai.
  • Ne telepítsen alkalmazásokat nem megbízható forrásokból, még akkor sem, ha erősen reklámozzák őket, és blokkolja az ismeretlen forrásból származó programok telepítését az okostelefonja beállításaiban.
  • Informálódjon a felkeresni kívánt társkereső weboldalról: keressen rá a neten, hogy milyen a hírneve, és próbáljon meg felhasználói véleményeket találni.
  • Használjon megbízható biztonsági megoldást, amely fejlett védelmet nyújt Mac-en, PC-n és a mobil eszközökön egyaránt.
  • Ne osszon meg túl sok személyes információt idegenekkel.
  • Igyekezzen meggyőződni róla, hogy valós személlyel beszélget-e, mivel a csalók gyakran hamis profilt használnak az átveréseikhez.
  • Borítóképünk illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!