Egészség

2006.11.16. 19:54

Megvisel a novemberi nyár

Napok óta húsz fok közelében imbolyog a hőmérő higanyszála délutánonként, meghazudtolva november közepét mutató naptárakat. Bár jólesik a cirógató napsütés, a szokatlan meleg bizony megterhelő lehet a szervezet számára.

SZOLJON

— Elsősorban az időseket, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket viseli meg a mostani időjárás — mondja dr. Sinkó Káli Róbert szolnoki háziorvos. — Az elmúlt napokban tapasztalt szeles időjárás, az egymást gyorsan váltó frontok különösen sok problémát okoznak, de a szokatlanul magas hőmérséklet is alaposan felborítja a szervezetünk „megszokott rendjét”. Érdemes a szokottnál is több folyadékot fogyasztani a keringés egyensúlyának megtartásához. Ugyanakkor mindannyiunknak oda kell figyelni az ésszerű öltözködésre is.

Sokak számára csábító a tavaszt idéző napsütés, túl könnyedén öltöznek fel. Ők nem vesznek tudomást róla, hogy reggel és estefelé bizony az évszaknak megfelelően csípős lehet az idő. Mások azonban pont fordítva, szigorúan csak a naptár szerint ruházkodnak, pedig a novemberben megszokott sálra, sapkára ezekben a napokban nemigen van szükség. A végeredmény mindkét esetben kiadós megfázás lehet. Mindenképpen a réteges öltözködés tehát a legjobb megoldás.

A frontérzékenység — akár meleg-, akár hidegfrontról legyen szó — legáltalánosabb tünetei a levertség vagy éppen a feszültség, az általános rossz közérzet, fejfájás, szédülés. A statisztikák szerint az emberek fele érzi meg az időjárás változásait, amelyek általában frontátvonuláskor olyan léptékűek, hogy arra az emberi szervezet is érezhetőbben reagál. Általánosságban elmondható ugyanis, hogy nem maguk az időjárási jellemzők, hanem azok változásának mértéke a meghatározó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!