Egyperces

2016.08.19. 12:20

Tudta? Rosszul tartja a kávésbögrét

Ezt egy friss kutatás állítja, ami tovább is megy, és megmutatja a helyes megoldást.

BAMA

Naponta közel 1.6 milliárd bögre kávé fogy el a világon, de ennek jelentős része a padlón, nadrágon, irattömbön végzi. Aki ment már álmosan munkába, az pontosan tudja, hogy a kilögybölés veszélye, különösen a reggeli órákban, nagy. Tudósok most megállapították: nem azért kávézunk mindent össze, mert nem látunk ki a fejünkből, hanem azért, mert teljesen rosszul fogjuk a kávésbögrét.

Jiwon Han egy egész tanulmányt szentelt a témának, egészen pontosan azt akarta kideríteni, mi az oka, hogy a kávé jellemzően „agresszívan csobban a bögre falához,” ellentétben a borhoz a borospohárban, mely „lágy, nyugodt hullámokban fodrozódik.”

Han megmérte a kávé oszcillálásának gyakoriságát a bögrében, aztán bonyolult számításokat végzett, hogy megtalálja a bögrefogás helyes módját. Itt egy részlet a tanulmányból, ami átlagember számára érthetetlen, cserébe nagyon impozánsnak néz ki:

A tanulmányban Han arra a következtetésre jutott, hogy a lögybölődés kockázatát az növeli meg túlságosan, ha a fülénél fogjuk a bögrét, és az sem segít igazán, ha simán rámarkolunk. A  számítások szerint végeredményben ez a lehető leglögybölésbiztosabb módja a kávésbögrék hordozásának:

Igen, a felső madárfogás. Ha így hordozzuk a bögrét, akkor a kávé nem gyorsul be annyira, ezért kevésbé valószínű, hogy kilöttyenne. És hogy mi csökkentené még tovább a csöpögtetés gyakoriságát? Ha hátrafelé sétálnánk. A magyarázat: nem ehhez vagyunk hozzászokva, így óvatosabban mozgunk.

Tehát, kedves, álmos kávézók, a megoldás a lehető legbiztonságosabb és legkevésbé pazarló kávéivásra: fogják felső madárfogásba a bögrét, és sétáljanak hátrafelé! Lehet, hogy sokan meg fogják önöket bámulni az utcán és az irodában, de közben egy csepp fekete leves se vész kárba. Ennyit megér pár értetlenkedő pillantás, nem?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!