megható történet

2018.02.24. 10:48

103 év után kapta meg egy francia katona levelét családja

Egy, az első világháborúban elesett francia katona bűnügyi nyomozás közben előkerült utolsó levele annyira meghatotta a francia hatóságokat, hogy a közösségi médiában felkutatták élő rokonait, és átadták nekik a levél másolatát.

Departmental director of public security of Bouches du Rhone Jean-Marie Salanova (2nd R), hands over a reproduction of a letter of World War I soldier Jean Soulagnes to the soldier's great-great-grand daughter Clara Drouhot (L) on February 23, 2018 at the police station of Marseille. Nearly a century later, Marseille's police found the descendants of a World war I soldier who died on the battle field of the Somme in 1915, all thanks to his last letter, written two weeks before his death and discovered in the context of an investigation into a burglary. /

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: BORIS HORVAT

A levelet, amelyet Jean Soulagnes 24 éves őrmester írt 1915. május 27-én a legjobb barátjának, Jean Audiffennek, egy betörést követő nyomozás során egy orgazdánál találták meg februárban marseille-i rendőrök egy zsákban, lopott ékszerek mellett.

A megindító hangvételű levélben a Somme folyónál állomásozó katona arra kéri barátját, „súlyos esemény esetén” tudassa családjával és menyasszonyával, hogy mielőtt életét adta a hazájáért, lélekben velük volt, „csakis velük”. Az őrmester a levél megírása után 12 nappal, június 8-án elesett a hebuterne-i csatában.

A hatóságoknak fogalmuk sem volt, hogy a levél, illetve annak tartalma eljutott-e annak idején a családhoz, ezért esetleges élő rokonok felkutatására akciót indítottak a közösségi médiában. A keresés olyan jól sikerült, hogy három napon belül amatőr családfakutatók tucatjai azonosították rokonaként 48 éves dédunokaöccsét, Stéphane Drouhot-t.

A Közép-Franciaországban élő rokon felesége és kilencéves kislánya társaságában pénteken kisebb ünnepség keretében vette át a levél másolatát a marseille-i rendőr-főkapitányságon.

Az első világháborúban 1,4 millió francia katona esett el, a sebesültek száma elérte a 4,2 milliót.

Borítókép: A levél átadása a marseille-i rendőr-főkapitányságon

Forrás: AFP/Boris Horvat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!