Rendhagyó alkalom

2017.11.26. 20:17

A Trónok harca zenéjére vonult az őrség a Buckingham-palotához

Először mutatta be a brit királyi haditengerészet a londoni őrségváltást. A ceremónia több mint három és fél évszázados történetében ez még nem fordult elő. De nemcsak ez volt rendhagyó, hanem az is, hogy a díszelgő egység a Trónok harca című tévésorozat zenéjére vonult a királyi család otthonához.

A világszerte híres, minden alkalommal turisták ezreit vonzó zenés őrségváltást a maihoz hasonló formában az 1660-as restaurációval, 18 évi száműzetés után trónra került II. Károly király honosította meg visszatérésének évében.

A ceremóniát az elmúlt évtizedekben hagyományosan a brit szárazföldi hadsereg különleges hadosztálya, a Household Division öt gyalogosezredének valamelyike mutatta be a Buckingham-palotánál, a királyi család első számú londoni rezidenciájánál.

A Trónok harca tévésorozat zenéjére masíroztak a katonák a Buckingham-palotához. Forrás: Po Arron Hoare / Frpu (E) Royal Navy / AFP

A Household Division ugyanúgy a brit fegyveres erők reguláris alakulata, mint a többi egység, de szoros szálak fűzik az udvarhoz, és tagjai látják el a királyi családhoz kötődő ceremoniális feladatokat is; ezek közé tartoznak a látványos, zenés őrségváltások az uralkodó londoni rezidenciájánál.

Vasárnap azonban a királyi haditengerészetnek jutott ez a megtiszteltetés, a haditengerészet évének betetőzéseként. Az előző védelmi miniszter, Sir Michael Fallon jelölte ki 2017-et a Royal Navy évének, jelezve, hogy a brit kormány tervei szerint az idei év fordulatot hoz a brit tengeri hadviselés infrastruktúrájában. E megújulás leglátványosabb mozzanata volt minden idők legnagyobb brit hadihajója, a 70 600 tonnás, 48 ezer lóerős Queen Elizabeth repülőgép-hordozó vízre bocsátása és próbaüzemének elkezdése júniusban.

A Queen Elizabeth repülőgép-hordozó Portsmouth kikötőjében. Forrás: Richard Goldschmidt / Citizenside / AFP

A különleges vasárnapi ceremónián a királyi haditengerészet 86 katonája vett részt. Őket 45 hadihajóról választották ki. A díszelgő egység egy hónapig gyakorolta az őrségváltás elemeit, és vasárnap a világszerte hatalmas sikert arató Trónok harca televíziós sorozat zenéjére vonult fel a Buckingham-palotához.

Az őrségváltást – ha az időjárás engedi – télen másnaponként, nyáron naponta bemutatják a királyi család londoni otthonánál, de a vasárnapi ceremóniát végignéző több ezer turista különleges szerencsében részesült, ugyanis a haditengerészek 357 év óta először hajtották végre a feladatot, és fellépésük egyszeri alkalom volt.

Ha még nem hallotta a Trónok harca filmzenéjét, érdemes meghallgatnia, miként hangzik sydney-i operában:

Borítókép: Po Arron Hoare / Frpu (E) Royal Navy / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!