vandalizmus

2017.12.20. 12:14

Évmilliókig sértetlenül fennmaradt, most valaki eltörte

Kalapáccsal rongáltak meg egy 115 millió éves dinoszaurusz-lábnyomot Ausztráliában.

An undated handout combo picture released by Parks Victoria on December 20, 2017, shows a dinosaur footprint (L) before it was damaged by vandals (R) at Flat Rocks. Vandals have taken a hammer to a 115 million year-old dinosaur footprint at a world renowned area in Australia, with officials Wednesday slamming the "sad and callous" act. / AFP PHOTO / PARKS VICTORIA / - / ----EDITORS NOTE ----RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PARKS VICTORIA" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: PARKS VICTORIA

Kalapáccsal rongáltak meg vandálok egy sziklában megőrződött, 115 millió éves dinoszaurusz-lábnyomot Ausztráliában, Viktória államban – írta meg az MTI.

A lábnyom 30 centiméter magas peremét az elmúlt héten törték le, a kárt a Melbourne-től 145 kilométerre délkeletre fekvő Bunurong Marine Parknak, a világ egyik ritka jégkorszaki dinoszaurusz-lelőhelyének felügyelője kedden vette észre.

„A szikla itt értelemszerűen nagyon kemény, így úgy tűnik, kalapáccsal ütötték, és peremein letört a kő. Aki ezt szándékosan meg akarja rongálni, annak nagyjából tudnia kell, hol találja, mivel a szikla felszínén hínár nő. Úgy néz ki, mint bármelyik szikla, amíg az ember közelebbről meg nem vizsgálja és meg nem látja a lábnyom körvonalait”

- mondta.

A lábnyom rongálás előtt és után
Forrás: AFP PHOTO | Fotós: PARKS VICTORIA

Mike Cleeland, a rongálást felfedező parkfelügyelő szerint sikerült begyűjteni néhány letört kődarabot, ezért reméli, hogy a történelmi jelentőségű látványosság helyreállítható a Viktória Múzeum munkatársai segítségével.

Szakértők szerint a lábnyom egy két lábon járó, hét méter magas húsevő megaloszaruszé. A leletet 2006-ban fedezték fel. A szakértők szilikonos gumilenyomatot készítettek róla, de úgy döntöttek, a lábnyomot a helyén hagyják, hogy a park látogatói ugyanott láthassák, ahol évmilliókon át volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!