történelem

2017.12.21. 13:07

Megtalálták a szövetségesek első eltűnt tengeralattjáróját

Megtalálták a több mint száz éve, az első világháború idején Pápua Új-Guinea közelében eltűnt ausztrál tengeralattjáró roncsait.

A handout photo received on December 21, 2017, from the Royal Australian Navy shows the wreckage of Australian submarine HMAS AE1 located in waters off the Duke of York Island group in Papua New Guinea. One of Australia's major military mysteries has been solved when its first submarine was found more than a century after vanishing off Papua New Guinea's coast, officials said Thursday. The wreck of HMAS AE1 was located in more than 300-metre (984 feet) deep waters off the coast of the Duke of York Islands in PNG, near where it was last seen in 1914 with 35 crew on board. / AFP PHOTO / Royal Australian Navy / Fugro Survey / ----EDITORS NOTE ----RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / Royal Australian Navy" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES

Forrás: afp

Az AE-1 az ausztrál haditengerészet kötelékébe tartozott, a szövetséges erők első tengeralattjárója volt, amely eltűnt az első világháborúban.

A tengeralattjáró fedélzetén 35 tagú ausztrál és brit legénység tartózkodott, amikor Pápua Új-Guinea partjai közelében, Rabaulnál nyoma veszett 1914. szeptember 14-én.

Eddig 13 expedíciót indítottak a felkutatására, a legutolsó végül sikerrel járt, és ezzel az ausztrál tengerészet egyik legrégibb rejtélyét sikerült megoldani – közölte az ausztrál kormány képviseletében Marise Payne védelmi miniszter csütörtökön.

A kutatáshoz víz alatti drónt használtak, amely a tengerfenék fölött 40 méteres magasságban lebegve térképezte fel a területet, ahol a roncsot gyanították.

Payne elmondta: a kutatócsoport a felfedezés után rövid megemlékezést tartott azok tiszteletére, akik a tengeralattjárón lelték halálukat. A kormány felkutatja az elhunytak leszármazottait, és lépéseket tesz, hogy a tengeralattjáró hullámsírját emlékhellyé nyilvánítsák. Azt azonban nem tervezik, hogy a roncsot Ausztráliába szállítsák.

„Őszintén hiszem, hogy a hajó megtalálása megbékélést hozhat a fedélzetén elhunytak családtagjainak, és idővel talán azt is sikerül majd kideríteni, miért süllyedt el a tengeralattjáró”

- fűzte hozzá a miniszter.

Az elsüllyedt tengeralattjáró teste
Forrás: AFP PHOTO / | Fotós: Royal Australian Navy

A roncs pontos helyét nem hozták nyilvánosságra az emlékhely védelme érdekében.

Borítókép: Az ausztrál tengerészet által közreadott fotó a tengeralattjáróról

AFP PHOTO / Royal Australian Navy / Fugro Survey

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!