csoda

2017.12.20. 18:49

Rekord: 24 éve lefagyasztott embrióból született kisbaba

Címkék#usa#embrió

„Azt hiszem, egész tökéletes ahhoz képest, hogy ennyi éven át le volt fagyasztva” – jegyezte meg tréfásan Emmáról az újdonsült édesapa.

Rekordot jelentő 24 év után született egészséges gyermek egy lefagyasztott embrióból az Egyesült Államokban.

A Tennessee-ben élő Tina Gibson és férje, Benjamin a knoxville-i Nemzeti Embrióadományozó Központban (NEDC) „fogadta örökbe” az 1992. október 14-én lefagyasztott embriót, amelyet idén márciusban ültettek be Tina méhébe – írja a The Independent című brit lap.

A 33 éves Benjaminnak cisztás fibrózisa van – az egyik leggyakoribb veleszületett genetikai betegség -, amely a férfiaknál terméketlenséget okozhat. A pár korábban a gyermek-örökbefogadáson is gondolkodott, de végül a fagyasztott embriótranszfer mellett döntöttek. Kislányuk, Emma Wren november 25-én jött a világra.

„Emma egy édes kis csoda. Azt hiszem egész tökéletes ahhoz képest, hogy ennyi éven át le volt fagyasztva”

- mondta Benjamin.

A történetnek plusz csavart ad, hogy az embriót annak idején mindössze másfél évvel Tina születése után fagyasztották le.

„Soha nem fogom elfelejteni, hogy mit mondtak Gibsonék, amikor megmutattuk nekik az embriók fotóját a beültetéskor. A 25 éves Tina azt mondta: ezek az embriók lehettek volna a legjobb barátaim”

- idézte fel Carol Sommerfelt, az NEDC munkatársa. A központ a párok által fel nem használt és ezért mások számára felajánlott embriókkal foglalkozik.

A világ első fagyasztott embrióból született babája 1984-ben jött a világra Ausztráliában. Az embrióadoptálás gyakorlatának széles körű megismertetésével foglalkozó Embryo Adoption Awareness Centre szerint évente 25 százalékkal nő az embrióadoptálás révén született babák száma.

Borítókép: Public Domain Pictures

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!