LELET

2017.12.02. 19:00

Tavi szörnyet kerestek, elveszett kastélyt találtak a Törökországban

Háromezer éves romok hevertek a tó mélyén.

Egy rég elveszett királyság kastélyát találhatták meg búvárok Törökország legnagyobb tavában, a Van-tóban – jelentették be a Yüzüncü Yil Egyetem kutatói.

A Vasárnap Reggel írta meg, hogy a Van-tó nevezetessége a legendás tavi szörny, amelyet 1995-től kezdve állítólag már többször is észleltek a környékbeliek. Több mint 1000 ember állítja, hogy látta már a lényt, amely állítólag 50 méter hosszú. A szemtanúk beszámolói szerint a szörny hasonlít a Plesiosaurusra és az Ichthyosaurusra, amelyek még a kréta időszakban kihaltak. A török kormány hivatalos tudományos kutatócsoportot is küldött a helyszínre, hogy a lény nyomát keressék, de eddig nem jártak sikerrel.

Tahsin Ceylan és búvárcsoportja szintén a legendabeli szörnyet kereste, helyette azonban egy ősi, majdnem 3000 éves kastélyt talált.

„Voltak mendemondák arról, hogy van valami a víz alatt, ezt az archeológusok és a múzeumi szakemberek azonban mind ez idáig elvetették”

– mondta Ceylan.

A kastély egy kilométer hosszan terül el, falai 3-4 méter magasra nyúlnak. Elsősorban a tó lúgos vize miatt maradhatott meg ilyen jó állapotban. A kutatók úgy vélik, az építmény a rég eltűnt Urartu civilizációé lehetett, amelynek fénykora az i. e. 9. és 6. század közé tehető.

A Van-tó vízszintje az Urartu civilizáció idején sokkal alacsonyabb volt, mint napjainkban, az idők során azonban jócskán megemelkedett, így a tó környéki település építményei víz alá kerültek. A magasabb épületeket viszont nem nyelte el a víz, így ezeket az archeológusok már egy ideje vizsgálni tudják.

Borítókép: Plesiosaurus ilusztráció

AFP / ©Raul Lunia / Novapix / Leemage

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!