Találmány túléléshez

2018.05.18. 17:16

Itt a svájci „elektromos mentőkutya”

Az erre kiképzett ebekhez hasonlóan képes "kiszagolni" a földrengések és egyéb természeti katasztrófák sebesültjeit egy apró és olcsó új műszer, amelyet svájci kutatók fejlesztettek ki.

A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) szakemberei szerint természeti katasztrófák esetén a kiképzett kutyák jelentik a legjobb mentőszemélyzetet, ám sajnos előfordul, hogy nem tudnak azonnal rendelkezésre állni és meg kell várni, amíg a kutyás csapatok a helyszínre utaznak – foglalja össze az MTI.

Erre jelenthet megoldást a svájci kutatók által kifejlesztett műszer, amely egy sor érzékelő révén képes észlelni a különböző anyagcseretermékeket – acetont, ammóniát, izoprént, szén-dioxidot és nedvességet -, amelyek kis mennyiségben távoznak a szervezetből a légzés során vagy a bőrön keresztül.

Önmagukban ezek az anyagok más forrásokból, például tűzből is származhatnak, de

a műszerben lévő szenzorok összessége „megbízhatóan jelzi”, ha a romok alatt sebesült fekszik.

Az érzékelőket egyelőre csupán laboratóriumi körülmények között tesztelték a svájci szakemberek, osztrák és ciprusi kollégáikkal együttműködve. A kutatócsoportot vezető Sotiris Pratsinis azonban a közeljövőben már élesben is akarja tesztelni a gombostű-méretű szerkezetet.

A földrengéseket követő mentőmunkálatok során már most is alkalmaznak elektronikus eszközöket, ám a mikrofonokra és kamerákra épülő technológiákkal csak olyan emberek helyzetét tudják meghatározni, akik képesek hanggal vagy egyéb módon felhívni magukra a figyelmet.

Az egyetem kutatói ezeket a már létező technológiákat akarják kiegészíteni a saját fejlesztésű műszerükkel. Ezen kívül drónokra és robotokra is fel lehetne szerelni az eszközt, ami megkönnyítené a keresőmunkálatokat a nehezen megközelíthető, távoli területeken is.

A kutatók szerint a műszert továbbá a potyautasok lefülelésében, valamint az emberkereskedelem és -csempészet elleni harcban is lehetne hasznosítani.

Borítókép: illusztráció. Forrás: Wikimedia / UK Department for International Development / CC BY 2.0

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!