gyerekkori álma teljesült

2018.08.24. 16:35

Munkába állt az első női vadászpilóta Japánban

A 26 éves Macusima Misza pénteken állt szolgálatba a japán légierőnél – számolt be róla a The Guardian.

First Lieutenant Misa Matsushima of the Japan Air Self Defence Force poses in the cockpit of an F-15J air superiority fighter at Nyutabaru airbase in the outskirts of Miyazaki, Miyazaki prefecture on August 23, 2018. Japan will shortly have its first female fighter pilot, the military said on August 23, with the "Top Gun" inspired officer vowing to blaze a trail in the sky for other women. Misa Matsushima finished her training to fly F-15s and will officially be named a fighter pilot effective on August 24, 2018, the ministry said in a brief statement. / AFP PHOTO / JIJI PRESS / JIJI PRESS / Japan OUT

A pilótanő a héten fejezte be a kiképzést, és főhadnagyi rangban kezdte meg szolgálatát. Japánban három éve törölték el azt a szabályt, amely miatt a nők nem lehettek vadászpilóták.

„Azóta csodálom a vadászpilótákat, mióta kislányként láttam a Top Gunt”

- mesélte Macusima.

„Keményen akarok tovább dolgozni, és szolgálatot teljesíteni, nemcsak magamért, hanem azokért a nőkért is, aki ugyancsak ezen az úton akarnak elindulni” – fűzte hozzá.

Jelenleg három további pilótanő végzi kiképzését, hogy csatlakozhasson a japán vadászpilóták elit csapatához.

Macusima két éve szerezte meg a pilótaigazolványát. A vadászpilótanő, aki a Mijazaki prefektúra-beli Njutabaru légi bázisra került, a következő egy évben F-15-ös vadászgépen teljesít szolgálatot.

A japán légierőnél 1993 óta egy sor tilalmat feloldottak a nőkkel kapcsolatban, ám vadászgépeket és felderítő repülőket egészen 2015-ig nem vezethettek.

A japán katonai akadémián végzett Macusima eredetileg azt tervezte, hogy szállítógépeken repül majd, ám a tilalom feloldása után megvalósíthatta gyermekkori álmát.

Idén egyébként egy másik hölgy, Azuma Rjoko lett az első nő, akit hadihajó-hadosztályparancsnoknak neveztek ki, miután a japán haditengerészet így próbálja megoldani az elöregedő munkaképes népesség okozta létszámhiányt. Azuma négy hadihajót irányít, köztük a helikopterhordozó Izumo zászlóshajót, és ezer fős legénység – köztük mindössze 30 nő – tartozik a parancsnoksága alá.

A szolgálatot teljesítő 228 ezer japán katona közül jelenleg 14 ezer a nő. A hadsereg 2030-ra kilenc százalékra akarja emelni a nők számát a légi, tengeri és szárazföldi erőknél.

Borítókép: AFP PHOTO / JIJI PRESS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!