technológia

2018.11.12. 18:20

Ősi kínai buddhista barlang mását készítették el 3D-s nyomtatással

A projekt első szakasza több mint hat hónapnyi adatgyűjtéssel és feldolgozással telt.

The 3D-printed full-size replicas of Buddhist statues in the Yungang Grottoes are on display at the Yungang Grottoes art gallery in Qingdao city, east China's Shandong province, 25 February 2018. Thanks to 3D printing technology, three reproductions of Buddhist statues in the Yungang Grottoes, a 1,500-year-old UNESCO World Heritage site, are being displayed in the eastern coastal city of Qingdao. The Yungang Grottoes art gallery, which opened to the public, displayed three full-size replicas of Buddhist statues from the caves in northern China's Shanxi Province. The middle one stands 10 meters high, while those beside it are 6 meters high. "It's hard to believe that they are reproduced. They look so real," said Zhang Zhuo, head of the Yungang Grottoes Research Institute. The two-year program was jointly launched by Yungang Grottoes Research Institute, Qingdao Publishing Group and Zhejiang University.

Forrás: AFP

Fotó: Han Jiajun

Háromdimenziós nyomtatási technológiát alkalmazva készítették el az észak-kínai Sanhszi tartományban lévő ősi kínai buddhista barlangtemplomok, az 1500 éves Jünkang-barlangok egyikének mását Pekingben – írja a Lokál.

A Jünkang-barlangokkal foglalkozó kutatóközpont szerint a 18-as számú barlang replikája 17 méter magas és 22 méter széles. Az eredeti barlang legnagyobb Buddha-szobra 15,5 méter magas.

A kutatóintézet, valamint a Pekingi Építőmérnöki és Építészeti Műszaki Egyetem együttműködésével megvalósult projekt első szakasza több mint hat hónapnyi adatgyűjtéssel és -feldolgozással telt, majd egy év alatt csaknem húsz 3D-s nyomtatót alkalmazva hozták létre a replikát alkotó 800 építőelemet.

Az intézet digitalizációs részlegének vezetője, Ning Po szerint a modulok helyszínen való összeillesztése és beszínezése újabb három hónapot vett igénybe.

A szakember szerint a másolathoz olyan, a nedvességnek ellenálló, égésgátlóval kezelt és nem rozsdásodó, gyantaalapú anyagot használtak, amely lehetővé teszi a replika szétszerelését szállításhoz. Az elkészült barlangot Pekingben fogják kiállítani.

Az intézetet vezető Csang Cso szerint korábban már a 3-as és a 12-es barlangról is készítettek másolatot. A szakember szerint a digitális archívumok révén pontosan nyomon lehet követni a barlangokban bekövetkező morfológiai változásokat, valamint egy esetleges természeti katasztrófa vagy ember okozta kár esetén helyre lehet állítani a károkat.

A korai kínai buddhista barlangművészet egyik remekműveként számon tartott Jünkang-barlangokban több mint 59 ezer faragott szobor található. A terület 2001-ben került fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) világörökségi listájára.

Borítókép és fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!