ijesztő mennyiség

2019.06.20. 15:57

Megduplázták olvadási sebességüket a Himalája gleccserei

Kétszer olyan gyorsan olvadnak a Himalája gleccserei, mint negyven éve – derült ki a hidegháborús kémműholdak felvételeiből.

NEPAL. KUMBHU REGION. GOKYO LAKE WITH CHOLATSE MOUNTAIN AND TABOCHE MOUNTAIN IN BACKGROUND

Forrás: AFP / ONLY WORLD / Only France

Fotó: Ducoin-Ana

A Science Advances tudományos lap friss számában megjelent tanulmány szerzői szerint a Mount Everestet is magába foglaló hegylánc jegének nagyjából egy százalékát veszíti el 2000 óta évente.

„Az olvadó jég mennyisége ijesztő, ám ami ennél is félelmetesebb, az az olvadás gyorsaságának a megkétszereződése”

- mondta Josh Maurer, a Columbiai Egyetem Föld Obszervatóriumának gleccserkutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A jégtömege miatt harmadik pólusnak is nevezett Himaláján

az 1975-ben mért jég mennyiségének már csak a 72 százaléka látható.

2000 óta évente mintegy 8,3 milliárd tonna olvad el, míg 1975 és 2000 között évente 4,3 milliárd volt az elolvadt jég mennyisége a kutatók szerint.

A himalájai olvadás nem sokat emel a tengerszinten, mivel eltörpül a grönlandi és az antarktiszi olvadás mellett, de a térségben élő embermilliók jelenlegi és jövőbeni vízellátást veszélyezteti – mutatott rá Jorg Schaefer, az egyetem geokémikusa, a tanulmány társszerzője.

„Katasztrófa készülődik a szemünk láttára”

- mondta Schaefer.

Fontos adatok hiányoztak a hegylánc gleccsereiről, amíg Maurer rá nem akadt az egykori kémműholdak sokáig titkosított 3D-s felvételeire, melyeket nemrég közzétettek az interneten.

A képek alapján ki lehetett számítani, mennyi jég volt a Himaláján 1975-ben. Ezután más műholdképek segítségével a 2000-es és a 2016-os jégmennyiséget is kalkulálták.

Korábbi kutatások a hegylánc egyes gleccsereit vizsgálták viszonylag rövid időszakokban, ez az első, amelyik 650 gleccser több évtizedes állapotváltozását elemezte – mondta Schaefer.

A tudósok éveken át keresték a gleccserolvadás okait, egyebek mellett vizsgálták a szennyezést és a csapadék változásait.

Amikor azonban a hosszú távú adatokból láthatóvá vált a tendencia, megtalálták a fő bűnöst:

„világos, hogy ez a hőmérséklet, semmi más nem ilyen fontos”

- tette hozzá Schaefer.

Maurer számítógépes szimulációval végzett ellenőrzést, a modell pedig ugyanolyan jégolvadást „jelzett előre”, mint amilyen az évtizedek alatt le is zajlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!