233 karátos

2020.09.06. 13:39

Különleges gyémántot találtak a világ egyik legmagasabban fekvő bányájában

A cég néhány hete is talált ott egy nagy méretű drágakövet.

A Sotheby's employee displays a the famous Lesotho I diamond during an auction preview on November 12, 2008 in Geneva. The emeral-cut diamond weighing 71.73 carats was the largest to be cut from the Lesotho, a spectacular rough of diamond of 601 carats in its entirety discovered in 1967. The diamond appearing at auction for the first time is expected to reach USD 3 to 5 millions during a sale on "Magnificent and Extremely Rare Diamonds" in Geneva on next November 19, 2008. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Fabrice COFFRINI

Kiemelkedő nagyságú, 233 karátos fehér gyémánt megtalálásáról adott hírt az ikonikus lesothói gyémántbányából, Letšengből az üzemeltető Gem Diamonds. A cég néhány hete is talált ott egy nagy méretű drágakövet – írja az Origo.

A 3100 méteres tengerszint feletti magasságon található Letšeng a világ egyik legmagasabban fekvő bányája. Különleges lelőhely azért is, mert számos nagy értékű lelet került már elő onnan. Amióta a mostani üzemeltetője 2006-ban átvette, több mint 60, egyenként 100 karátosnál is nagyobb követ emeltek ki, a megannyi kisebb találatról már nem is beszélve.

Legutóbb, augusztus második felében egy hatalmas, 442 karátos nyersgyémánt került elő a bányából.

A mostani 233 karátos találat úgynevezett II. típusú fehér gyémánt, ahogy az előző lelet is. Ezek a kövek nagyon ritkák, a természetes gyémántok alig néhány százalékát teszik ki. Általában nagy méretűek, szabálytalan alakúak, és hosszú idő alatt, igen nagy nyomáson alakultak ki. Nagy tisztaságúak, semmilyen, vagy csak alig mérhető szennyeződéseket tartalmaznak.

A napokban kiemelt, 233 karátos fehér gyémánt értéke egyelőre nem ismert. A cég azt közölte, kiváló, drágakő minőségű leletről van szó. Viszonyításként: az augusztusban kiemelt, ennél nagyobb kő értékét első becslésként 18 millió dollárra, azaz 5,5 milliárd forintra taksálták.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!