Szomorú rekord

2020.12.28. 11:32

Ausztráliában 86 éve nem volt annyi halálos cápatámadás, mint 2020-ban

Nyolc ember vesztette életét cápatámadásban idén Ausztráliában, ilyen sok áldozatra 1934 óta nem volt példa – jelentette be hétfőn a nyilvántartást vezető sydney-i állatkert, a Taronga Zoo.

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt öt évtizedben évi átlagban egy halálos áldozatot követeltek a cápatámadások, sőt tavaly senki sem halt bele a tengeri ragadozók harapásaiba Ausztráliában közölte Phoebe Meagher, az állatkert cápaszakértője.

Idén mind a nyugati, mind a keleti partvidéken emberéletet követeltek a cápatámadások.

Szakértők szerint ugyanakkor nincs okuk a pánikra a fürdőzőknek vagy a szörfözőknek, mert az úgynevezett nem kiprovokált támadások számát illetően 2020 teljesen átlagos év volt, 20 ilyen eset történt, míg az elmúlt évtizedben évi 15-25 között mozgott az ilyen támadások száma.

A különbség abban áll, hogy ember és állat találkozásai idén kivételesen sokszor végződtek tragédiával, ami Culum Brown, a sydney-i Macquarie Egyetem tengerbiológusa szerint a merő véletlenen múlt.

A szakértő szerint a korábbi években a cápatámadások sok sérültjének pusztán szerencséje volt, hamar ellátásban részesült és túlélte a találkozást a ragadozóval. Egy cápatámadás végzetessége két igazán fontos tényezőtől függ: attól, hogy mely testrészén éri harapás az embert és attól, hogy milyen gyorsan kap orvosi segítséget. Idén egyszerűen túl sok volt a balszerencse mindkét tényezőt illetően véli Brown.

Noha a ragadozók ezrei nyüzsögnek a tengerben Ausztrália körül, csak kevés incidens történik. Az ausztrál partokon nagyobb az esélye a vízbefúlásnak, mint cápatámadás okozta halálozásnak fejtette ki Phoebe Meagher cápaszakértő.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!