külünleges állomás

2020.12.16. 07:55

Megnyitja a külföldi kutatók előtt az óriásteleszkópját Kína

A fél kilométer átmérőjű, FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) nevű rádiótávcső a valaha épített legnagyobb és legérzékenyebb rádióteleszkóp.

This photo taken on December 13, 2020, shows Sun Jinghai (C), director of Measurement and Control in the engineering department of the Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope (FAST), standing under the telescope during maintenance operations at the National Astronomical Observatories of the Chinese Academy of Sciences (NAOC) in Pingtang county in Guizhou, southwest China. - The Five-hundred-metre Aperture Spherical Telescope (FAST) -- the only significant instrument of its kind after the collapse of another telescope in Puerto Rico this month -- is about to open its doors for foreign astronomers to use, hoping to attract the world's top scientific talent. (Photo by NOEL CELIS / AFP) / TO GO WITH AFP STORY CHINA-SCIENCE-ASTRONOMY-SPACE,FOCUS BY LUDOVIC EHRET

Forrás: NOEL CELIS

Fotó: AFP

Kína közlése szerint 2021-től fogadják azon külföldi kutatók kéréseit, akik méréseket szeretnének végezni a teleszkóppal.

A FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) nevű rádiótávcsőről készült fotó 2020. december 13-án
Fotó: Handout / National Astronomical Observatories of the Chinese Academy of Sciences (NAOC) / AFP

A Délnyugat-Kína hegyei között lévő teleszkóp a Puerto Ricó-i óriásteleszkóp összeomlása után az egyetlen ilyen kaliberű eszköz, amely külföldi asztronómusokat fogad.

Az Arecibo obszervatórium egytányérú nagy rádióteleszkópja december elsején omlott össze, mert előbb elszakadt egy segédkábele, amely egy 30 méteres lyukat ütött a fényvisszaverő tányérba és károsította a felette lévő kupolát. Majd november 6-án az egyik fő acélkábele pattant el, további sérüléseket okozva.

Vang Csiming, a FAST műveleti és fejlesztési központjának főellenőre elmondta, látogatást tettek az Arecibóban, és inspirációt merítettek annak a szerkezetéből is.

A Kujcsou tartományban lévő Pingtangban található kínai teleszkóp háromszor érzékenyebb, mint az amerikai. Körülötte öt kilométernyi rádiómentes zóna terül el, ahol sem mobiltelefonok, sem számítógépek használata nem engedélyezett.

A FAST építési munkálatai 2011-ben kezdődtek, rendszeres működése szeptemberben indult, januártól a teljes teleszkóp működik. Több mint tíz ország és régió kutatói terveznek megfigyeléseket a teleszkóppal, amellyel a korábban kivitelezhetetlen kutatások is lehetővé válnak. A gravitációs hullámok, az exobolygók, az ultranagy energiájú kozmikus sugárzás (UHECR), a csillagközi anyag megismerésében, a csillagászati, asztrofizikai és alapvető fizikai ismeretek bővítésében is nagy szerepe lehet a jövőben.

Ötszáz méteres tányérja 30 futballpályányi területet fed le, építése 1,1 milliárd jüanba (49 milliárd forintba) került. A környék több ezer lakóját költöztették el, hogy legyen elegendő hely az óriásteleszkópnak.

Borítókép: A 2020. december 13-án készült fotón Sun Jinghai (középen), az ötszáz méteres rekeszes gömb rádióteleszkóp (FAST) mérnöki osztályának mérési és ellenőrzési igazgatója látható, aki a távcső alatt áll

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!