rendkívüli helyzet

2020.12.02. 09:47

Menekülnek a turisták a Fraser-szigeten tomboló bozóttüzek miatt

Ausztrália legnagyobb homokszigetén hatodik hete küzdenek a tűzoltók a lángokkal.

This handout picture taken on November 29, 2020 and released by the Queensland Fire and Emergency Services shows an aerial view of bushfires on Fraser Island, off Australia's east coast. (Photo by Handout / QUEENSLAND FIRE AND EMERGENCY SERVICES / AFP) / ----EDITORS NOTE ----RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / QUEENSLAND FIRE AND EMERGENCY SERVICES / NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS-NO ARCHIVE

Forrás: AFP

Fotó: QUEENSLAND FIRE AND EMERGENCY SERVICES

Hatodik hete küzdenek a tűzoltók az ausztráliai Fraser-szigeten – a világ legnagyobb homokszigetén – a bozóttüzekkel, egyre nagyobb terület válik a lángok martalékává, arra kényszerítve a turistákat, hogy hagyják el a sziget északkeleti részét.

A lángok az 1840 négyzetkilométeres Fraser-sziget területének csaknem felét – több mint 76 ezer hektáros területet – perzselték fel.

A rendkívüli helyzetek hivatala szerdai közleményében arról tájékoztatott, hogy a helyzet továbbra is kiszámíthatatlan, és gyorsan változik. A sziget egyik legnagyobb üdülőhelyén tartózkodó turistáknak és az ott dolgozóknak fel kell készülniük arra, hogy bármelyik pillanatban el kell hagyniuk a térséget. Az ausztrál média híradásai szerint kedden már sok vendég távozott komppal a romló időjárási körülmények miatt.

A tűzoltók szombat óta több mint egymillió liter vizet és a tűz terjedését gátló anyagot locsoltak az égő bozótra.

A Queenslandhez tartozó, 122 kilométer hosszú sziget 1992-ben került fel világörökségi listára az esőerdői és parti homokdűnéi miatt. A szigetet a kontinenstől keskeny tengerszoros választja el.

Mike Wassing, a queenslandi tűzoltóság helyettes parancsnoka szerint elkeserítő mindenki számára, hogy a tűzvész egy tábortűz miatt keletkezett a sziget távoli, nehezen megközelíthető részén.

Ausztráliát súlyos hőhullám sújtja, amely a kontinens belsejéből indulva északkeleti irányba mozog, ahol már számos helyen hirdettek teljes tűzgyújtási tilalmat. Queenslandban szerdára negyven fokot jelzett előre a meteorológiai szolgálat, de a tenger felől érkező szél miatt hűvösebb lesz a part menti térségekben.

Ezek az első erdőtüzek Ausztráliában tavaly nyár óta, amikor fél Franciaországnak megfelelő terület égett le az országban, harminchárman életüket vesztették és tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat. Az erdő és bozóttüzek következtében csaknem hárommillió állat pusztult el vagy menekült el, a katasztrófa hétmilliárd dollárnyi kárt okozott a gazdaságnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!