félelmetes vadászok

2021.06.28. 21:31

Testéhez képest lényegesen nagyobb kígyókat is elejt több pókfaj

Saját testénél sokszor nagyobb kígyókat is képes elejteni és felfalni több pókfaj, például a fekete özvegy – derül ki a Journal of Arachnology című tudományos lapban megjelent tanulmányból, amely 319 dokumentált esetet értékel.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az esetek felét az Egyesült Államokban figyelték meg, egyharmadát pedig Ausztráliában. Martin Nyffeler, a Bázeli Egyetem szakértője és kollégája, Whitfield Gibbons, az amerikai Georgiai Egyetem munkatársa szerint a jelentések 90 kígyófajról szóltak, melyek mintegy 40 pókfajnak estek áldozatul.

A pókok különösen sikeresek a zsákmányejtésben: az elfogott kígyók majdnem 90 százalékát megölték a pókok a tanulmány szerint, csupán 1,5 százalékuk tudott önerőből kiszabadulni, a többit az emberek mentették ki.

A pókok egyméteresre nőtt kígyókat is képesek megölni és felfalni,

a leggyakrabban azonban a nagyon fiatal, frissen kikelt állatokkal végeznek.

A legsikeresebb vadász a törpepókfélék (Theridiidae) családjába tartozó fekete özvegy, amelyet a gerincesekre specializálódott idegmérge és különösen erős hálója segíti a zsákmányejtésben.

Még a kígyók mérge sem rettenti el az ízeltlábúakat.

A vöröshátú pók könnyedén elbánik a kobrák családjához tartozó álkobrákkal is, amelyek a világ legveszélyesebb mérgeskígyói közé tartoznak.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!