Ország-világ

2021.07.05. 06:17

Száznál többen tűntek el a japán földcsuszamlásban

Eddig három holttestre bukkantak a túlélők után kutatók, és 23 embert sikerült élve kihozni a sárlavina által eltemetett mintegy 130 lakóház romjai alól.

Police officers conduct a search in Atami, Shizuoka Prefecture on July 5, 2021. A large-scale mudslide triggered by torrential rain occurred in Atami on July 3rd, as a seasonal front brought heavy downpours to areas across the Kanto and Tokai regions. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Masanori Inagaki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

Forrás: Yomiuri Shimbun/AFP

Fotó: Masanori Inagaki

Száznál többen tűntek el a szombati fölcsuszamlásban Japánban – közölte hétfőn a helyi média.

A híradások szerint a Tokiótól délnyugatra, Sidzuoka prefektúra Atami városában történt földcsuszamlás után 113 emberrel nem sikerült kapcsolatot teremteni, őket eltűntként tartják nyilván a hatóságok.

Az egy nappal ezelőtti hírek még húsz eltűntről szóltak.

Eddig három holttestre bukkantak a túlélők után kutató csoportok, és 23 embert sikerült élve kihozni a sárlavina által eltemetett mintegy 130 lakóház romjai alól.

A melegvízű forrásairól ismert, hegyoldalban épült 37 ezres Atamiban helyi idő szerint szombat reggel történt a földcsuszamlás, mintegy két kilométeres sárlavina zúdult a városra. Második napja folyik a kutatás az eltűntek után, amit a szűnni nem akaró eső nehezít. Meteorológusok ráadásul újabb földcsuszamlások veszélyére figyelmeztetnek.

A tragédiát a Japán középső és keleti régiójában napok óta tartó eső okozta. Egyes helyeken két nap alatt 400-500 milliméter csapadék hullott.

A térségben egyre gyakoribb, hogy a sokévi átlagnál lényegesen több eső esik. Ennek következtében az elmúlt tíz évben 1500 kisebb-nagyobb földcsuszamlás történt, kétszer több mint az előző évtizedben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!