Globális vészhelyzet

2021.07.31. 10:42

Több mint 10 ezer kutató figyelmeztet a Föld életjeleinek gyengülésére

Lehet, hogy már túlléptük azt a pontot, amely után drámai és helyrehozhatatlan klímaváltozásra kell számítani.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Föld állapotának romlására hívja fel a figyelmet a világ több mint 10 ezer vezető kutatója egy cikkben, amely BioScience című szaklapban jelent meg.

A tudósok már két évvel ezelőtt felszólították a világ kormányait arra, hogy nyilvánítsák ki, globális klímavészhelyzet alakult ki. Ám most úgy látják, hogy a különböző országok vezetői kudarcot vallottak abban, hogy a probléma okával, a bolygó kizsákmányolásával foglalkozzanak. Kiemelik, hogy példa nélküli módon megemelkedett a klímaváltozáshoz köthető katasztrófák száma, kezdve a tikkasztó hőhullámoktól, az áradásokon és ciklonokon át a tűzvészekig.

A Föld életjeleinek tekintett 31 mutatóból 18 kritikus, rekordnak minősülő szinten áll. Ezek között szerepel az üvegházhatású gázok kibocsátása, a gleccserek vastagsága és az erdőirtás is. A szakértők rámutattak, annak ellenére, hogy a pandémia miatt az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkent, a szén-dioxid és a metán szintje 2021-re elérte az eddigi legmagasabb értékét. Ezenkívül a 15 évvel ezelőtti szinthez képest 31 százalékkal gyorsult a gleccserek olvadása, 2020-ban pedig rekordmértékben csökkent a brazíliai őserdők mérete, ami miatt az ottani esőerdő a szén-dioxid megkötése helyett széndioxid-kibocsátó terület lett. A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy négymilliárd haszonállat él a bolygón, főleg marhák és birkák, amelyek össztömege meghaladja az összes ember és vadon élő állat össztömegét.

A cikk szerzői szerint tehát a bizonyítékok arra utalnak, vészesen közel vagyunk ahhoz a szinthez, amely fölött drámai és helyrehozhatatlan klímaváltozásra kell számítani. A szakértők azt sem zárják ki, hogy már akár át is léptük ezt a kritikus határt. A lehetséges következmények pedig számolni kell azzal, hogy évszázadokra felolvadhat Grönland és az Antarktisz jégtakarója is. Ezenkívül visszafordíthatatlan lehet a melegedés miatt veszélyeztetett korallzátonyok helyzete is, amelyektől félmillárd ember függ.

A tudósok gyors és radikális lépéseket sürgetnek. Ezek értelmében fel kell számolni az úgynevezett fosszilis energiahordozók felhasználását, mérsékelni kell a szennyezést, helyre kell állítani az ökoszisztémákat, növényi alapú étrendre kell áttérni, szakítani kell a jelenlegi növekedési modellekkel és stabilizálni kell a bolygó népességét.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!