Ország-világ

2021.08.11. 20:08

Életmentő tüdőátültetést végeztek az Országos Onkológiai Intézetben

Életmentő tüdőátültetést végeztek egy koronavírus-fertőzés miatt súlyosan roncsolódott tüdejű 41 éves férfin az Országos Onkológiai Intézetben.

Budapest, 2018. április 5. Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója, Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet fõigazgató fõorvosa, Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet megbízott fõigazgató fõorvosa és Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet fõigazgatója (b-j) az intézetben tartott sajtótájékoztatón 2018. április 5-én. Egy ECMO-készülék, azaz extracorporális (testen kívüli) membrán oxigenizátort, ajándékozott a Hungaropharma Zrt. a gyermekkórháznak. A készüléket, amely mûtüdõként képes funkcionálni, Magyarországon 2014 óta használják a tüdõsebészetben. MTI Fotó: Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Az intézet a májusi transzplantációról beszámoló, az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: egy 41 éves férfi idén márciusban igazolt koronavírus-fertőzéssel, életveszélyes állapotban került az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet intenzív osztályára.

A teljes körű konzervatív terápiás kezelés mellett állapota tovább romlott, gépi lélegeztetés vált szükségessé, majd – mivel lélegeztetőgéppel sem lehetett kielégítő oxigenizációt biztosítani – műtüdőkezelés indult. A hosszan tartó kezelés alatt egyértelművé vált, hogy a beteg tüdeje nem képes regenerációra, és életét csak a tüdőátültetés mentheti meg.

A beteg többi szerve kielégítő állapotban volt. A férfit, akinek PCR-tesztje akkor már negatív volt, így tüdőtranszplantációs várólistára helyezték. Az életmentő tüdőátültetést május 9-én, 40 nap műtüdőkezelés után végezték el az Országos Onkológiai Intézetben.

A koronavírus-fertőzés következtében súlyosan roncsolódott lebenyeket „a bravúros műtét során egészséges tüdőkre cserélték”

– írták.

A beteg gyógyulása és rehabilitációja az Országos Onkológiai Intézet, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet intenzív osztályain a várakozásoknak megfelelően hosszú ideig tartott, a férfit a tüdőtranszplantáció után 85 nappal, augusztus elején engedték haza. További gondozását a transzplantációs protokollnak megfelelően a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája végzi – közölték.

A műtétet végző Rényi-Vámos Ferenc, a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának igazgatója, egyúttal az Országos Onkológiai Intézet Mellkasi Központjának vezetője az MTI-nek azt mondta: óriási dolog, hogy ezt a beavatkozást Magyarországon el lehetett végezni,

a régióban másutt csak Ausztriában és Szlovéniában van erre lehetőség.

– Azokat az embereket, akik korábban ilyen helyzetbe kerültek, elveszítettük – tette hozzá.

A közleményben emlékeztettek:

az első magyar tüdőtranszplantációt 2015. december 12-én végezték el az Országos Onkológiai Intézetben, az akkori főigazgató, Kásler Miklós vezetése alatt.

Azóta több mint száz betegen tudtak segíteni. A magyar tüdőtranszplantációs program 2020 szeptembere óta önálló európai programként működik.

Borítókép: Tüdősebészetben használatos, műtüdőként is funkcionálni képes membrán oxigenizátor átadása 2018-ban, középen Kásler Miklós, akkor az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!