Túlélték a bozóttüzeket

2021.08.17. 11:06

Felbukkant egy kihaltnak hitt ritka erszényes

A kihaltnak vélt, cickányra hasonlító ezüstfejű antechinus (Antechinus argentus) egyedeit fedezték fel kutatók a queenslandi Bulburin Nemzeti Parkban.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A ritka erszényes tehát túlélte a térségben 2019-20-ban pusztító bozóttüzeket

– állapították meg hétfői közleményükben a tudósok.

A tűz a Queensland keleti részén fekvő Bulburin Nemzeti Park jelentős részén hamuvá égette a faj élőhelyét, és a tudósok nagyon aggódtak, hogy a 2013-ban azonosított ezüstfejű antechinus teljesen odaveszhetett a természeti katasztrófában.

A Queenslandi Műszaki Egyetem kutatója, Andrew Baker beszámolója szerint

a felégett és épen maradt területeken összesen 21 példányt találtak a különleges fajból. Mint hangsúlyozta, ez nagyon jó hír, azt jelenti, hogy a faj fennmaradt.

A faj jellegzetessége, hogy hím példányai a rendkívül intenzív párzási időszak végére bele is halnak a jelentős stresszbe. A rovarokkal és pókokkal táplálkozó hím ezüstfejű antechinusok rendszerint elpusztulnak ez első, mintegy két hétig tartó párzási időszak után. A nőstények viszont ritkán, de akár három párzási időszakot is megélnek.

Baker magyarázata szerint a hímeknél a túl nagy herék miatti magas tesztoszteronszint megakadályozza a kortizol stresszhormon blokkolását. Ezért a szaporodási időszakban túlcsordul bennük a kortizol, ami végül megmérgezi őket.

A tudósok május végétől június elejéig keresőkutyák segítségével kutatták fel az erszényeseket a Természetvédelmi Világszervezet ausztrál hivatalának támogatásával megvalósult projektben.

Baker arra is rámutatott, hogy a klímaváltozás miatt a faj továbbra is veszélyben van, hiszen a súlyos aszályok és az így kialakuló bozóttüzek a létüket fenyegetik. Emellett a nem őshonos ragadozók, például a macskák és más állatok, szarvasmarhák, lovak és vaddisznók is veszélyeztetik életüket és élőhelyüket.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!