a Szűzanya oltalmában

2021.08.13. 17:02

Vasárnap ünnepli a legfontosabb Mária-ünnepet a katolikus egyház

Nagyboldogasszony napja kötelező ünnep a katolikus hívőknek, ezért ezen a napon kötelező szentmisén részt venniük akkor is, ha nem vasárnapra esik.

Esztergom, 2020. augusztus 15. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmisét mutat be Nagyboldogasszony napján és a bazilika búcsúünnepén az esztergomi bazilikában 2020. augusztus 15-én. A szentmise végén Erdő Péter átadta a Szent Adalbert-díjakat azon világi hívőknek, akik munkájukkal, szolgálatukkal kiemelkedően segítették az egyház életét.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Vasárnap ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária halálát és mennybevételét.

Az ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek délelőtt fél 11-kor az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét – tájékoztatott Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményében azt írta: Jeruzsálemben az 5. században már megemlékeztek az ünnepről, amelyet Dormitio sanctae Mariaenek, azaz „a Szentséges Szűz elszenderülésének” neveztek. A 6. században egész Keleten elterjedt az ünnep. Róma a 7. században vette át, és a 8. századtól kezdve Assumptio beatae Mariaenek, azaz a Boldogságos Szűz mennybevételének nevezték.

XII. Piusz pápa 1950. november 1-jén hirdette ki hittételként, hogy a „Boldogságos Szűz Mária földi életpályája befejezése után testével és lelkével együtt felvétetett a mennyei dicsőségbe” – írták.

Hozzátették: az ünnepet Szent István király olyan fontosnak tartotta, hogy ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. Ezért nevezik Szűz Máriát Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariaenek. Szent István 1038-ban éppen Nagyboldogasszony napján hunyt el.

Nagyboldogasszony napja kötelező ünnep, vagyis a katolikus hívőknek ezen a napon kötelező szentmisén részt venniük akkor is, ha nem vasárnapra esik.

Magyarországon több székesegyház, köztük az esztergomi bazilika és számos templom tartja ezen a napon a búcsúját, vagyis ünnepli a védőszentjét.

Borítókép: Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmisét mutat be Nagyboldogasszony napján és a bazilika búcsúünnepén az esztergomi bazilikában 2020. augusztus 15-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!