még megpróbálhatja

2021.09.21. 16:33

Ötvenhét órát repült hiába egy költözőmadár, az erős szél miatt feladta

Az Alaszkában fészkelő kis goda telelő helyére, Új-Zélandra tartott, amikor az időjárás kedvezőtlenre fordult.

HYERES AREA Godwits in flight over water Salins des Pesquiers France.

Forrás: Biosphoto/AFP

Fotós: André Simon

Több ezer kilométert repült hiába egy Alaszkában fészkelő kis goda, a költözőmadár telelő helyére, Új-Zélandra tartott, ám az erős szél visszafordulásra kényszerítette, és 57 órás folyamatos repülés után tért vissza az alaszkai partokra.

A kis goda (Limosa lapponica) vándorlását a lábára rögzített jeladóval követte az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium. A hatóság hétfői közlése szerint a madár a Yukon és Kuskoksvim folyók deltájából indult útnak a Csendes-óceán déli része felé. A felnőtt madár azonban 2000 kilométer után olyan heves szélbe ütközött, hogy vissza kellett fordulnia. Mintegy 57 órányi nonstop repülés után ismét Alaszkában landolt.

Ez a viselkedés nagyon szokatlan a kis godák esetében – mondta Phil Battley, az új-zélandi Massey Egyetem zoológusa. „Az évek során mintegy 70 kis godát követtünk figyelemmel, ahogy elhagyja Alaszkát és ez az első, amelyről tudjuk, hogy rossz időjárás miatt visszafordult” – magyarázta a kutató. Más egyedek, amelyek ugyanebben az időben indultak el Alaszkából, eljutottak Új-Zélandra.

A kutatók érdeklődéssel várják, mit fog most tenni a madár, meddig tart, amíg kipiheni magát, és hogy el tud-e még repülni Új-Zélandig.

„Van még ideje és biztosan nem használta el az összes energiáját. Észlelte, hogy szembeszéllel találkozott és tudta, hogy ez nem jó kezdet egy tíznapos repüléshez” – véli Battley.

Ugyanez a példány tavaly szintén heves szelekkel találkozott, ezért akkoriban egy hónapot töltött a csendes-óceáni Új-Kaledónia szigetein.

A kis godák vándorútjuk során 11 ezer kilométert repülnek megállás nélkül, ez a madárvilág egyik leghosszabb vándorlása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!