Rekordmennyiségű szennyezés

2021.12.11. 11:30

1,76 milliárd tonna szén-dioxid került a légkörbe idén erdőtűz miatt

Idén kiterjedt térségeket sújtottak természeti tüzek, miután a változó klíma hatására szárazabbak és forróbbak lettek a körülmények.

Az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálatának beszámolója szerint rekordmennyiségű karbonkibocsátást eredményeztek 2021-ben az erdő- és bozóttüzek a világ több pontján, így Szibéria, az Egyesült Államok és a Földközi-tenger térségének egyes részein.

A jelentés szerint a természeti tüzek nyomán globálisan 1,76 milliárd tonna szén-dioxid került a légkörbe. Ez több mint kétszer annyi, mint Németország teljes éves emissziója. Az idei karbonkibocsátás világviszonylatban nem jelent rekordot, de a Copernicus általi adatgyűjtés 2003-as kezdete óta a legmagasabb emissziós értéket mérték a januártól novemberig terjedő időszakot illetően a szibériai Jakutföld, Törökország, Tunézia és az Egyesült Államok nyugati részének egyes vidékein.

Szibéria északkeleti térségében az erdőtüzek okozta szén-dioxid-kibocsátás nagyobb volt, mint bármikor 2003 nyara óta.

Nyugat-Szibériában a számos erdőtűz a 2003 és 2021 közötti átlagot jóval meghaladó karbonkibocsátást eredményezett. Észak-Amerikában, Kanadában, Kaliforniában és az Egyesült Államok északnyugati, a Csendes-óceánnal határos térségében az erdőtüzek 83 millió tonna szén-dioxidot juttattak a légkörbe, hatalmas füstfelhőket képezve, amelyek még Európát is elérték az Atlanti-óceánon keresztül.

Kaliforniát az állam történetének legnagyobb erdőtüze sújtotta.

A Földközi-tenger térségének egyes országaiban, mint Törökország vagy Görögország, emberek ezreit kellett kitelepíteni az erdőtüzek miatt, amelyek rontották a levegőminőséget is a térségben az egészségre ártalmas részecskék magas szintjével – olvasható a Copernicus-jelentésben.

A légkörfigyelő szolgálat elmondta,idén kiterjedt térségeket sújtottak heves és elhúzódó természeti tüzek, miután a változó klíma hatására szárazabbá és forróbbá vált regionális körülmények megnövelték a növényzet gyúlékonyságát, a természeti tüzek kockázatát. Hozzátették, az ebből a forrásból származó karbonemisszió növekedésére kell számítani a jövőben, ahogy egyre jobban kiteljesednek a klímaváltozás hatásai.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!