Globális felmelegedés

2022.01.07. 10:31

A klímaváltozás miatt harmadával csökkent a fagyos napok száma

A pesszimista forgatókönyv szerint ezen trend erősödésére lehet számítani, évtizedenként további 5 nappal csökkenhet a fagyos napok éves átlagos száma.

Meteorológiai szakértők a Másfélfok – Éghajlatváltozás közérthetően című oldalon közzétették, hogy harmadával csökkent a fagyos napok száma a klímaváltozás miatt az elmúlt 120 évben Magyarországon.

A 20. század elején még 120 nap körül alakult Magyarországon a fagyos napok száma, amikor a napi minimumhőmérséklet 0 fok alá csökkent. Ez a globális felmelegedés hatására napjainkra 80 nap alá csökkent, leginkább az Északi-középhegységben – emelte ki Szabó Péter, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója és Pongrácz Rita meteorológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem meteorológiai tanszékének munkatársa.

A szakértők azt írták, hogy a pesszimista forgatókönyv szerint ezen trend erősödésére lehet számítani, évtizedenként további 5 nappal csökkenhet a fagyos napok éves átlagos száma.

A megfigyelt változásokért egyértelműen az emberiség által gerjesztett klímaváltozás a felelős, mert a természetes hatások nem igazolják az ilyen fokú felmelegedést.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a téli hideg eltűnésének az energiafelhasználás szempontjából csak első látásra örülhetünk, ugyanis vele együtt a nyár is melegebb lesz, a hideg időszakok csökkenése pedig kiemelt kockázatot jelent a mezőgazdaságnak.

A meteorológusok előrejelzése szerint további 10-15 nappal csökkenhet a fagyos napok évi átlagos száma, illetve 2-3 fokkal nőhet az évi legalacsonyabb minimum-hőmérsékletek értéke. A jelenlegi kilátások szerint a következő évtizedekben a fagyos napok elsősorban az ország középső területein ritkulnak majd, az évi legalacsonyabb hőmérsékleti értékek pedig várhatóan inkább a déli és a keleti régiókban változnak jobban.

Azért sem érdemes túlzottan örülni a kevesebb hidegnek, mert például a nagy hidegben telelő kártevők sok gondot okoznak – fogalmaztak a szakértők.

Kiemelték azt is, hogy az energiafelhasználás szempontjából télen lehet spórolni. Az ezzel összefüggésben jelentkező nyári, nagyobb mértékű forróság miatt viszont nőnek a hűtési igények, ami akár még nagyobb energiafelhasználással járhat. Ugyancsak fontos szempont az enyhébb telek és a csökkenő extrém hidegek mezőgazdaságra gyakorolt hatása. Ez végső soron ugyanis csökkentheti a megtermelt élelmiszerek mennyiségét.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!