Felmérhetetlen kár

2022.01.06. 06:55

Kiderült, mi okozta a pusztító erdőtüzet Kaliforniában

A lángok 2021. július 13-tól egészen októberig égtek, ez volt az állam történetének 2. legpusztítóbb erdőtüze.

Kalifornia állam erdészeti és tűzvédelmi hivatala bejelentette, hogy a hatósági vizsgálat eredménye szerint az okozta a tavaly júliusban Kaliforniában pusztító erdőtüzet, hogy egy fa hozzáért egy magasfeszültségű vezetékhez. A szóban forgó vezeték a Pacific Gas and Electric, a PG&E áramszolgáltató fenntartása alatt állt. A hatósági jelentést átadják az erdőtűz ügyében nyomozó Butte megyei kerületi ügyészségnek.

Az erdőtűz tavaly július 13-án keletkezett, a lángok csaknem 3900 négyzetkilométernyi területen pusztítottak, 1329 épület teljesen megsemmisült, további 95 megrongálódott.

A lángok egészen októberig égtek, ez volt az állam történetének 2. legpusztítóbb erdőtüze. Több ezer ember kényszerült ideiglenesen elhagyni otthonát.

Még a nyári katasztrófa előtt, tavaly áprilisban Kalifornia állam közszolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága egyhangúlag elrendelte, hogy szigorúbban kell ellenőrizni a PG&E tevékenységét, mert a vállalat nagyrészt elmulasztotta a szükséges fametszési munkálatokat a magasfeszültségű vezetékei környékén, olyan területeken, ahol különösen fennáll az erdőtüzek veszélye.

A PG&E áramszolgáltató berendezései korábban is okoztak már számos halálos áldozattal és hatalmas anyagi károkkal járó erdő- és bozóttüzeket Kaliforniában.

A vállalat ellen több pert indítottak, amelyek a csődeljárásához vezettek. Tavalyelőtt a PG&E elismerte a felelősségét abban, hogy meghibásodott áramvezetékei okozták 2 évvel korábban a Paradise települést elpusztító tüzet, amelyben 86 ember meghalt. A vállalatot több milliárd dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!