Egyéni felelősségek

2022.02.22. 21:11

Áder János: a "dobd el" kultúra óriási környezeti károkat okoz

A köztársasági elnök a Győr-Moson-Sopron megyei Csornán középiskolás diákoknak beszélt 53. fenntarthatósági előadásán.

A napjainkban népszerű "dobd el" kultúra óriási környezeti károkat okoz - mondta 53. fenntarthatósági előadásán Áder János köztársasági elnök kedden a Győr-Moson-Sopron megyei Csornán középiskolás diákoknak.

Az államfő a helyi művelődési házban tartott rendezvényen ezt ama gondolat részeként hangsúlyozta: mit tehet az egyén annak érdekében, hogy kevesebb legyen a környezeti lábnyoma.

Áder János kiemelte, ha csak a szükségleteink szerinti mértékben vásárolunk élelmiszert, cipőt, ruhákat, csökkenteni tudjuk a környezeti károkat. Példaként említette, hogy ma az ételek harminc százaléka a szemétbe kerül és lebomlásuknak is üvegházhatású gázkibocsátása van.

Sokat tehetünk a környezet védelme érdekében akkor is, amikor a használt sütőolajat nem a lefolyóba engedjük, hanem összegyűjtjük és leadjuk az arra kijelölt helyeken - sorolta.

Középiskolás diákok Áder János köztársasági elnök klímaelõadásán a csornai Mûvelõdési Központban 2022. február 22-én.

Forrás: Krizsán Csaba / MTI

Áder János hozzátette, az iparnak és az önkormányzatoknak is van feladata a mindennapokban és vannak jó példával szolgáló hazai fejlesztések is annak érdekében, hogy kevesebb legyen az általunk termelt szemét.

Az államfő hangsúlyozta: az utóbbi száz évben bekövetkezett népességrobbanásnak és urbanizációnak a következménye az energiafelhasználás növekedése, és ezzel együtt az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedése.

Kitért arra, az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt az olaj és a földgáz világpiaci ára, aminek egyik nem kívánt következménye az, hogy a szén felhasználása bővült az energiatermelésben.

Hangsúlyozta, csak azzal, hogy megkezdődött az orosz invázió Ukrajnában, újabb 13 százalékkal emelkedett a gáz ára, ami szintén tovább gyorsítja majd a szén felhasználásának mennyiségét.

Áder János kiemelte, hogy a Föld történetében sok olyan időszak volt, amikor a bolygó jelentősen átalakult, eltűntek fajok és újak jöttek helyette. A klímaváltozáshoz a bolygó most is alkalmazkodik majd valahogy, a kérdés az, hogy mi tudunk-e alkalmazkodni ahhoz.

A mintegy kétszáz diák előtt tartott előadását követően az államfő részt vett a Csornai Premontrei Apátság beruházásában elkészült Szent Norbert sétány utcatáblájának leleplezésén, majd átvette Fazakas Zoltán Márton premontrei apáttól a rend legmagasabb kitüntetését, a Szent Norbert érdemérmet, valamint a rend alapításának 900. évfordulójára emlékező emlékérmet és oklevelet.

Áder János az ünnepségen azt hangsúlyozta, hogy Csorna és a rend életét is végigkísérik mindazok a történelmi események, amelyek az egész ország életében fontos mérföldkövek voltak.

Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Csornai Premontrei Apátság muzeális könyvtárában 2022. február 22-én. 

Forrás: Krizsán Csaba / MTI

Felidézte, hogy a rend könyvtára egykor 40 ezer kötetnek adott otthont, de a kommunista diktatúra után csak 8 ezer maradt.

Az államfő négy olyan könyvet adott át az apátnak, amelyek a rendhez köthetők és közülük egy biztosan a könyvtárból származik.

Fazakas Zoltán Márton megköszönte a köztársasági elnöknek a rend megerősödését segítő munkáját.

Kiemelte, hogy fejlesztéseik között szerepel - egyebek mellett - a közeljövőben elkészülő Szent Márton Idősotthon, ahol 70 idős embert tudnak gondozni, megújultak a kiállításaik és kialakítottak egy vendégfogadót.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök klímaelőadást tart középiskolás diákoknak a csornai Művelődési Központban 2022. február 22-én. Az államfő 53. fenntarthatósági előadásán elmondta, hogy a napjainkban népszerű "dobd el" kultúra óriási környezeti károkat okoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!