Komoly probléma

2022.03.03. 09:37

A műanyaghulladék miatti szennyezés már olyan súlyos, mint egy járvány

Az ENSZ tagországai 2024-re kötelező érvényű szerződést alapítanak a műanyaghulladékok minél nagyobb arányú felszámolására.

Az ENSZ tagországai nairobi tanácskozásuk szerdai munkanapján megállapodtak abban, hogy 2024-re jogilag kötelező érvényű szerződést alapítanak a világot szennyező műanyaghulladékok minél nagyobb arányú felszámolására.

Az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlése – amelynek 175 ország a tagja – egyhangúlag szavazta meg a kezdeményezést az egy hétig tartó vitasorozat végén. A szerződés megalkotásához viszont még hosszú tárgyalássorozat vezet.

Ma történelmet írtunk, ugyanis a műanyaghulladékok általi szennyezés már olyan súlyos, mint egy járvány

– jelentette ki Espen Barth Eide norvég környezet- és klímavédelmi miniszter, a közgyűlés soros elnöke.

A mai határozattal hivatalosan a gyógyulás útjára léptünk

– tette hozzá. 

A legjelentősebb javaslatokat Peru, Ruanda, India és Japán nyújtotta be.

A szerződésben a műanyagok teljes életciklusával foglalkoznak majd, a termeléstől a hulladékig.

Ritkán sikerül ilyen jelentős környezetvédelmi megállapodást megkötni, a 2015-ös párizsi klímamegállapodás óta ez a legfontosabb

– jelentette ki Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ügyvezető igazgatója a közgyűlési ülés utáni sajtóértekezleten. A megállapodásról elismerően szólt a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet is.

 

Borítókép: Turista sétál az erős hullámzás során partra sodort uszadékfa és műanyaghulladék mellett a Bali szigetén fekvő Canggu tengerparti strandján, 2021. december 13-án. Fotó: MTI/EPA/Made Nagi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!