Hasznos szépségek

2022.03.14. 14:59

Ezek a szobanövények tisztítják a legjobban a levegőt

Az új kutatások kimutatták, hogy a szobanövények jelentősen javíthatják a beltéri levegő minőségét, különösen a vöröses-barna színű, erősen toxikus, mérgező, oxidáló, irritáló szagú nitrogén-dioxid levegőből való eltávolítása tekintetében, amely elsősorban a járművek üzemanyagának égéstermékeiből származó szennyezőanyag. A gázt a szakemberek összekötik a légúti megbetegedésekkel.

A cserepes növények telepítése egyszerű és megfizethető, ráadásul potenciálisan hatékony megoldást jelent az otthonok és irodák nitrogén-dioxid szintjének csökkentésére.

Az Air Quality, Atmosphere and Health című folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók közkedvelt növényeket, az illatos vitorlavirágot (Spathiphyllum wallisii), az illatos sárkányfát (Dracaena fragrans) és a legénypálmát (Zamioculcas zamiifolia) választották ki a tesztelésre; ezek végül egyes forgatókönyvekben akár 20 százalékkal is csökkentették a nitrogén-dioxid szintet a kísérletek során.

Az általunk kiválasztott növények nagyon különböztek egymástól, de mindegyik feltűnően hasonló képességet mutatott a ki a tesztelés során
– mondta Christian Pfrang a angliai Birminghami Egyetem kémikusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ezek végül egyes forgatókönyvekben akár 20 százalékkal is csökkentették légkörben található a nitrogén-dioxid mennyiségét.

A vizsgálat céljából minden növényt egy körülbelül 15 négyzetméteres tesztkamrában helyeztek el, egy forgalmas útszakasz mellé. Ez körülbelül 20 százalékos eredményt jelentett, míg a kutatók számításai szerint egy nagyobb, mintegy 100 négyzetméteres helyiség esetében a szennyezőanyag mennyisége mindössze 3,5 százalékkal csökkenne.

Ám szerintük erre is van megoldás: akkor még több növényt lehetne hozzáadni a helyiséghez.Fontos, hogy ezt a csökkenést sötét és világos körülmények között, valamint száraz és nedves talajon egyaránt sikerült elérni. A jövőbeli kutatások során a szakemberek azt vizsgálják majd meg, hogy ezek a növények milyen pontos mechanizmusokkal távolítják el a nitrogén-dioxidot a levegőből.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!