Sokkoló szám

2022.03.31. 09:20

Kétmilliárd ember él konfliktusos övezetben

A II. világháború óta nem volt olyan sok erőszakos konfliktus a világon, mint most – közölte António Guterres ENSZ-főtitkár.

A Föld lakóinak negyede, kétmilliárd ember él ma konfliktusos övezetben, és a II. világháború óta nem volt olyan sok erőszakos konfliktus a világon, mint most. A jemeni, a szíriai, a mianmari, a szudáni, a haiti, a Száhel-övezetbeli után itt van az ukrajnai háború, amely a nemzetközi rend alapjait megrázó katasztrófa – jelentette ki szerdán António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Béketeremtő Bizottságában.

Az ukrajnai háború hatása messze túlmegy az ország határain, az élelmiszer-, az üzemanyag és a műtrágyaárak az egekbe szöknek, ami katasztrofális a fejlődő országok számára – tette hozzá.

Konfliktus, erőszak és emberjogsértések miatt tavaly 84 millió ember kényszerült otthona elhagyására. És az Ukrajnából máris elmenekült négymillió ember ehhez adódik hozzá, nem beszélve arról a 6,5 millióról, aki nem hagyta el az országot, csak az otthonát – idézte a főtitkár a különböző ENSZ-szervezetektől kapott adatokat.

Guterres szerint az idén lesz legalább 274 millió ember a világon, akinek emberiességi segítségre lesz szüksége. Ez 17 százalékos növekedés a tavalyi adathoz képest, és annak a 183 milliónak az élelemmel való ellátásához, amit az ENSZ célul tud kitűzni, 41 milliárd dollárra van szüksége az Humanitárius Hivatal számítása alapján.

Borítókép: Egy idős nő megy egy megsemmisült orosz páncélozott harci jármű roncsa előtt a Kijevtől mintegy 400 kilométerre, délnyugatra fekvő és az ukrán hadsereg által visszafoglalt Trosztyanecben 2022. március 30-án. Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!