1733-ban játszottak rajta először

2022.03.23. 15:40

Megkezdődött a Notre-Dame nagyorgonájának teljes körű restaurálása

A különleges hangszerre a tűzvész következtében vastag ólompor rakódott.

Három évvel a nagy tűzvész után megkezdődött a párizsi Notre-Dame székesegyház nagyorgonájának teljes körű restaurálása.

A 19 szélláda helyreállítása már folyik egy vidéki műhelyben, egy másik helyen a hangszer 8000 sípját tisztítják meg a tűzvész következtében rárakódott mérgező anyagoktól – közölte kedden a 2019 áprilisában leégett székesegyház újjáépítéséért felelős állami szervezet.

Később restaurálják az orgona többi részét is, a nyáron például a négy nagy fújtatót újítják fel.

A nagyorgonát megkímélték a lángok, sőt az oltási munkák sem okoztak benne károkat, azonban a tűz következtében vastag ólompor rakódott rá. A tűzvész után teljesen szétszedték a hangszert, amely egykori pompájában tér vissza a Notre-Dame-ba, ahol 1733-ban játszottak rajta először.

A 12. századra visszanyúló világhírű párizsi székesegyház újjáépítésére 844 millió euró (313 milliárd forint) adomány gyűlt össze 340 ezer adakozótól a világ 150 országából.

Az újjáépítés alatt végzett régészeti vizsgálatok során több, eddig ismeretlen sírt fedeztek fel a templomban, köztük egy teljesen ép ólomszarkofágot, amelyben feltehetően egy 14. századi „magas méltóságot” helyeztek örök nyugalomra. Ha ez bebizonyosodik a későbbi vizsgálatok során, akkor a szarkofág megtalálása egy jelentős felfedezés lesz.

A sírokat a főhajó és a kereszthajó találkozásánál találták. Emellett a jelenlegi padozat alatt felfedeztek egy gödröt is, amelyben színes szobrokat ástak el. Ezek részei voltak a régi szentélyrácsnak, amely 1230-ban épült és a 18. század elején pusztult el. A rács egyes részeit már a 19. században, a templomtorony csúcsának építése közben megtalálták, ezek jelenleg a Louvre-ban láthatók.

 

Borítókép: Munkások és újságírók a párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítésén 2021. április 15-én. Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Benoit Tessier

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!