Egészség

2022.03.28. 07:32

Nagyobb figyelem jut a cukorbetegeknek

Az elmúlt évek eredményeiből látható, hogy a cukorbetegek számíthatnak Magyarország kormányának támogatására.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke fontos dolognak tartja, hogy a cukorbetegséggel foglalkozó civil szervezetek folyamatos állami támogatásban részesülnek munkájuk végzéséhez, és köszönetet mondott a most megjelenő „Nagyobb figyelem a cukorbetegeknek!” című tájékoztató kiadványban, azoknak a diabetológusoknak, háziorvosoknak, valamint diabéteszesek érdekeit képviselő szervezetek munkatársainak, akik évtizedek óta segítik felelősségteljes munkájukkal a cukorbetegséggel élőket – írta szombati közös közleményében a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Magyar Diabetes Társaság és a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére az elmúlt években több cukorbeteg-szervezet kötött a kormánnyal együttműködési megállapodást, valamint munkájukhoz pénzügyi támogatást is kaptak – írták.

Jelezték, hogy Magyarországon több mint egymillió embert érint a cukorbetegség.

Az együttműködési megállapodások azt a célt szolgálják, hogy a felek kölcsönösen segítsék egymás munkáját, közösen találjanak megoldást a cukorbetegeket érintő kérdésekre – hívták fel figyelmet.

Hozzátették: a kormány és a szervezetek folyamatos párbeszédének köszönhetően ma már a nevelési-oktatási intézményekben is biztonságos és segítő környezetben tudhatják gyermekeiket a szülők.

A közlemény szerint évről évre több száz millió forintra pályázhatnak a civil szervezetek, valamint a gyermekdiabétesz-centrumok.

A nyári időszakban folyamatosan biztosított a cukorbeteg gyermekek számára a táborozási lehetőség, ahol a hasonló helyzetben lévők megoszthatják egymással tapasztalataikat, játékosan tanulhatnak, valamint a szülők számára is biztosított egy kis kikapcsolódás – írták.

Az elmúlt évek eredményeiből látható, hogy a cukorbetegek számíthatnak Magyarország kormányának támogatására

– emelték ki.

Úgy folytatták, hogy a Magyar Diabetes Társaság (MDT) elnöke, Wittmann István fontos együttműködési területként tartja számon a cukorbetegek szív-érrendszeri szövődményeinek, az amputációnak és a cukorbetegek megemelkedett rákkockázatának csökkentését.

Lényeges célkitűzésnek nevezték a Nemzeti Diabetes Regiszter létrehozását annak érdekében, hogy folyamatosan követni tudják a cukorbetegség és szövődményeinek alakulását, ami megszabhatja a cselekvések fő irányát.

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) Füzesi Brigitta elnök vezetésével idén is folytatja közös munkáját a kormánnyal, továbbra is segítik a szűrővizsgálatok szervezését és az edukációs ismeretek eljuttatását a cukorbetegek számára – jelezték.

A koronavírus-járvány idején indított DiabPONT továbbképző programot is egész évben folytatják, amelyhez mindenki egyénileg is csatlakozhat - fűzték hozzá.

A CEOSZ-nak a Magyar Diabetes Társasággal régóta fennálló partneri viszonya az elmúlt években egészült ki a kormány támogatásával, és ennek köszönhetően számos kedvező változás tapasztaltak a cukorbetegség kezelésének feltételeiben – áll a közleményben.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!