Természetvédelem

2022.03.26. 12:55

Őshonos erdőtelepítés: 61 ezer facsemetét ültetettek el az érdi Beliczay-szigeten

A jelenleg közel 10 hektárt érintő erdőtelepítés során szürkenyár, fehérnyár, korai juhar, mézgás éger, valamint szil csemetéket ültettek.

A Pilisi Parkerdő 61 ezer facsemetét ültetett el az Érd közelében lévő Beliczay-szigeten, hogy a 67 hektáros területen az eddig két fafajból álló sérülékeny erdőborítást stabil, változatos állományú puhafás ligeterdők váltsák fel – közölte a társaság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Mészáros Péter tájékoztatása szerint a szigeten a beavatkozás előtt szinte csak nemesnyár élt. Az egykor gazdasági céllal ültetett azonos génkészletű egyedeknek gyenge a környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képessége, a területen egyre több a pusztuló fa.

A jelenleg közel 10 hektárt érintő erdőtelepítés során szürkenyár, fehérnyár, korai juhar, mézgás éger, valamint szil csemetéket ültettek. Az állományt a terület nagy látogatottsága miatt a városi parkokban is jellemző fafajként több ezer platáncsemetével egészítették ki.

A Beliczay-sziget Érd déli részén található, a környék legháborítatlanabb formában megmaradt, a táj ősi arculatát megőrző része. Valaha a szigetet egy vékony Duna-ág választotta el a szárazföldtől, de idővel ezt lecsapolták, így egy félkör alakú lápos terület alakult ki.

Az ártéri erővel borított területen néhány éve kialakították a Tőzike Tanösvényt, tájékoztatótáblákkal, tornaeszközökkel, tűzrakókkal, pados kiülőkkel.

A Pilisi Parkerdő az ország egyetlen parkerdőgazdasága, 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén.

Területét évente 30 millió látogató keresi fel.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!