Amerikai abszurd

2022.04.18. 15:00

Nem nevezhetik bűnözőnek az elítélteket

"Igazságszolgáltatásba bevont egyénekként" említik az elítélt bűnözőket a hivatalos iratok Kaliforniában. Teszik mindezt a "befogadás" jegyében. Erről tanúskodik egy költségvetési jelentés is, amely 10,6 millió dollárt különített el arra, hogy az „igazságszolgáltatásba bevont egyének” a szabadulásuk után lakáshoz jussanak.

Az Egyesült Államok egyik legliberálisabbnak mondott államában, Kaliforniában Gavin Newsom kormányzó legutóbbi költségvetési jelentésében „igazságszolgáltatásba bevont egyénekként” hivatkozott azokra a bűnözőkre, akik jelenleg is valamely büntetés-végrehajtási intézetben raboskodnak. A polkorrekt kifejezés a kormányzó 2022-23-as évi költségvetési összefoglalójában, az Átmeneti lakhatás az igazságszolgáltatásban érintett személyek számára című részben szerepel - hívta fel a figyelmet az esetre egy tengerentúli lap híradása nyomán a V4NA hírügynökség.

A költségvetési összefoglalóban tehát a lakhatási problémákat, a hajléktalanságot és annak okait tárgyalják. kiderül belőlem hogy a költségvetés három éven keresztül évente 10,6 millió dolláros általános alapot tartalmaz a Returning Home Well program folytatására, amely átmeneti lakhatási szolgáltatásokat nyújt azoknak, akiket a szabadulásuk után a hajléktalanság veszélye fenyegetne.

Az „igazságszolgáltatásban részt vevő egyének” mellett a viselkedési problémákkal küzdő „egészségügyi szükségletekkel rendelkező személyek” lakhatási támogatását is taglalja a költségvetés jelentése.

A kaliforniai kormányzó a támogatásokkal azt akarja elérni, hogy a társadalomba visszaengedett elítélt bűnözők ne legyenek részesei az államban tapasztalható hajléktalansági válságnak.

 

Nem most bukkant fel először ez a nyakatekert kifejezés

Az Egyesült Államokban már régóta próbálják az elítéltek társadalomba való integrálásának problémáját azzal megoldani, hogy más kifejezést használnak rájuk.

Az „igazságszolgáltatásba bevont személyek” kifejezést először 2016-ban említették Colorado állam egyik kormányülésén, 2018-ban pedig már a Roosevelt Egyetemen készült prezentációban is felbukkant. A prezentációban egyenesen azt állították, hogy az „igazságszolgáltatásban érintett személyek” arra használják, hogy általánosságban beszéljenek azokról az emberekről, akik már letöltötték a korábban rájuk kiszabott börtönbüntetést, akiket letartóztattak vagy büntetett előéletűek.

Borítóképünk illusztráció, fotó: 123RF

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!