Sose volt ilyen

2022.05.16. 17:20

Tengeri szivacsok százezrei fehéredhettek ki a klímaválság miatt

Egyes kifehéredett szivacsok életre kelhetnek, de hogy ez megtörténik-e, arra csak további megfigyelések során derülhet fény.

Első ízben találtak Új-Zéland partjainál olyan tengeri szivacsokat, amelyek (a korallfehéredéshez hasonlóan) elveszítették színüket, vélhetően az óceán szokatlanul magas hőmérséklete miatt. A wellingtoni Viktória Egyetem kutatói egy áprilisi expedíció alkalmával a Déli-sziget déli partjának több mint tucatnyi pontján találtak kifehéredett tengeri szivacsokat, amelyek normális esetében csokoládébarnák – írja a Guardian brit hírportál.

Helyenként a tengeri szivacsok 95 százaléka fehéredett ki

– közölte ez egyetem tengerbiológusa, James Bell.

A kutatók az első adatok alapján úgy vélik, hogy tengeri szivacsok százezrei fakulhattak ki.

A szigetország körüli vizek mélyét tengeriszivacstelepek népesítik be, amelyek élőhelyet nyújtanak a halaknak és olyan karbont bocsátanak ki, amelyet más fajok táplálékként hasznosítanak. Egy ideje már érkeznek hírek szórványos szivacsfehéredésről, nemrég például az Ausztráliához tartozó Tasmánia partja mentén észlelték a jelenséget, de a tengeri szivacsok jellemzően könnyebben elviselik az óceán változásait, mint más fajok, például a korallok.

A mostani egy merőben szokatlan jelenség

– mondta James Bell.

A tudós szerint a szivacsfehéredés rávilágít a klímaválságra, amellyel az emberiség szembenéz.

Rengeteg faj él Új-Zéland körül, és fogalmunk sincs, milyen a hőtűrőképességük

– tette hozzá.

A világtengerek hőmérséklete tavaly rekordot döntött, ez alól nem volt kivétel Új-Zéland környéke sem, ahol a parti vizek az átlagosnál 2,6 fokkal voltak melegebbek idén áprilisban. A szivacsfehéredés által leginkább sújtott térségek közül az átlagosnál is jobban felmelegedett a tenger Fiordland partjainál, ahol a szokásosnál 5 fokkal magasabb hőmérsékletet mértek, ez az utóbbi 40 év legerősebb tengeri hőhulláma. James Bell szerint további kutatások szükségesek annak végleges kimondásához, hogy a fehéredést az óceán felmelegedése okozza. A kutatók egyelőre csak egy nagyon erős korrelációt figyeltek meg a fehéredés és a meredek hőmérsékletemelkedés között. A tudós szerint továbbá egyes kifehéredett szivacsok életre kelhetnek, de hogy ez megtörténik-e, arra csak további megfigyelések során derülhet fény.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!