Új felfedezés

2022.07.02. 15:45

Íme az óriáskenguru, aminek nincs köze az ausztrálokhoz

Az óriáskengura ötvenezer éve Új-Guinea hegyvidéki esőerdőiben kóborolt.

Az utolsó jégkorszak végéig egy különös óriáskenguru kóborolt Új-Guinea hegyvidéki esőerdőiben. Egy most publikált kutatás azt sugallja, hogy ez az állat azonban nem állt szoros rokonságban a modern ausztrál kengurukkal. Szakemberek szerint inkább a primitív kenguruk egy korábban ismeretlen faját képviselheti, amely csak Új-Guineában élt - írja az Origo.

A megafauna kora

Ausztrália korábban mindenféle megafaunának nevezett óriásállat otthonaként szolgált, mígnem a legtöbbjük körülbelül negyvenezer évvel ezelőtt kihalt. Ezek az állatok a kenguruk, koalák, krokodilok és hasonló fajok mellett éltek, de ezek közül sok a ma ismert fajtársuk nagyobb „őstestvére" volt. Itt éltek a Phascolonus nevű óriási vombatok, valamint a körülbelül kettő és fél méter magas, rövid arcú kenguruk és a háromtonnás Diprotodon optatum is, ami a valaha élt legnagyobb erszényes állatnak számít tudományos körökben.

Néhány ausztrál megafaunafaj, mint például a vörös kenguru, az emu és a kazuárfélék valójában a mai napig fennmaradtak. Ám Új-Guinea fosszilis megafaunája lényegesen kevésbé tanulmányozott, mint Ausztráliáé– mutatott rá Isaac Alan Robert Kerr, a Flinders Egyetem paleontológiai PhD jelöltje a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ám annak ellenére, hogy rejtélyek övezték, Új-Guinea fosszilis leletei lenyűgöző és szokatlan állatokra utalnak, amelyek evolúciós története szorosan és elválaszthatatlanul összefonódik Ausztráliával. A paleontológusok szórványos expedíciókat és fosszilis ásatásokat végeztek Új-Guinea több területén. Az 1970-es évek elején a Mary-Jane Mountain által vezetett régészeti feltárás során egy kihalt óriáskenguru két állkapcsa került elő.

Váratlan felfedezés

Gavin Prideaux, Flinders Egyetem professzora és kollégái nemrégiben újra megvizsgálták a Protemnodon nombe kövületeit, és váratlan dolgot találtak. Kiderült, hogy ez a furcsa kenguru nem a Protemnodon nemzetség faja volt amely korábban Ausztrália egész területén élt, Kimberleytől Tasmaniáig. A tudósok szerint valami sokkal primitívebb és ismeretlenebb lehetett. Különösen szokatlan őrlőfogai és ívelt zománctaréjai ugyanis megkülönböztetik az összes többi, eddig ismert kenguru közül – magyarázta Isaac Alan Robert Kerr. – A fajt egy vadonatúj, Új-Guineában egyedülálló nemzetségbe helyeztük át, és nagyon kreatívan átneveztük Nombe nombe-nak .

Furcsa, de ismerős állatok

Most a Nombe nombé-t a kenguruk ezen ősi leszármazottjának tekintik. A zömök, izmos állat változatos hegyvidéki esőerdőben élt, sűrű aljnövényzettel és zárt lombkoronával. Úgy fejlődött ki, hogy egykor fák és cserjék kemény leveleit ette, ami vastag állcsontokkal és erős rágóizmokkal ruházta fel. A faj jelenleg csak két fosszilis alsó állkapocsról ismert.

A teljes cikk ide kattintva olvasható. 

Borítókép: illusztráció

Címkék#kenguru

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!