Finom fogások

2022.07.17. 11:27

Mit főzzünk vasárnap?

Fél óra alatt ugyan nem készül el, de nem kell egész nap a konyhában ácsorogni.

Mentás gyömbéres barackleves édes ropogóssal 

A megtisztított egy centis gyömbérdarabot felrakjuk főni egy liter vízben egy kezeletlen narancs vékonyan lehántott héjával és egy kis csokor mentával. Öt percig forraljuk, majd leszűrjük. A fűszeres lében megfőzünk 80 dkg meghámozott, kimagozott, feldarabolt sárgabarackot. Merülőmixerrel pürésítjük - írja receptjében a Vidék íze.  Hozzáadjuk a narancs levét (2 evőkanállal félreteszünk belőle a ropogós mázához), megkóstoljuk, ízlés szerint cukrozzuk. Adunk hozzá kicsi sót, és belefacsarjuk a narancs levét is. Végül a kicsi tejszínnel lágyítjuk az ízét. Hidegen poharakba töltjük, mentalevéllel díszítjük.
 

A ropogóshoz kinyújtunk egy leveles tésztát, egy centis csíkokra felvágjuk. A hossztengelye körül megcsavarjuk a rudakat, és sütőpapírral fedett sütőlemezre sorakoztatjuk. Felvert tojással lekenjük, megszórjuk sütésálló, durva szemű cukorral. Forró sütőben körülbelül tíz perc alatt megsütjük. A félretett narancslevet összekeverjük annyi porcukorral, hogy sűrűn folyó legyen, és megcsíkozzuk vele a kihűlt rudakat.

Roséval sült oldalas friss zöld fűszerekkel

Két darabba vágunk 1 kg oldalast. Hegyes kiskéssel lyukakat fúrunk bele, és ezeket a nyílásokat megtömjük zöld fűszerekkel (tetszés szerint rozmaring, zsálya, oregánó, majoránna, stb.). Bedörzsöljük sóval és borssal. 20 dkg zsírral vastagon kikenünk egy kis tepsit, belefektetjük az előkészített húsdarabokat. Két vöröshagymát meghámozunk, cikkekre vágunk, köré szórjuk. Lefedjük alufóliával, és legalább egy éjszakára berakjuk a hűtőszekrénybe. Másnap levesszük a fóliát, öntünk a húsra két deci vizet, rálocsolunk két deci rosé bort, ismét lefedjük alufóliával, és 180 fokos sütőben körülbelül két órán át sütjük. Ha kész, levesszük róla a takarást, és ha szükséges, magasabb hőmérsékletű sütőben rápirítunk.

A zöldséges, paradicsomos párolt rizs receptjét ide kattintva olvashatjuk.

Borítókép: illusztráció

 

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!