Az íze is más

2022.07.17. 18:43

Ne együk meg a túlfőtt tojást?

Igazi szuperélelmiszer a tojás a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően.

A tojás ízletes és sokféleképpen elkészíthető - írja a Mindmegette.hu. Ha azonban túlfőzzük a tojást, máris búcsút inthetünk az egészséget védő hatásának, ráadásul az íze az állaga is megváltozik.

Más a színe

Ha a tűzhelyen felejtjük a tojásfőző edényt – és benne természetesen a tojásokat –, akkor a főtt tojássárgája szürkés-zöldes színű lesz, ami akár a fehérjét is megfestheti. Míg a tojásfőzés során a tojásfehérje és a sárgája megszilárdul, elpusztulnak a baktériumok. Ha azonban tovább főzzük a tojásokat, mint szükséges lenne, a tojásfehérjében lévő kén hidrogén-szulfiddá alakul, és reakcióba lép a tojássárgájából kiváló vassal, amikor is vas-szulfid jön létre. Minél több szürkészöld van a tojássárgáján, annál több vas-szulfid van benne.

Még ha a túlfőtt tojások sárgája nem is tartalmaz az egészségre káros mennyiségben vas-szulfidot, akkor sem érdemes elfogyasztani. A túlfőtt tojás ugyanis elveszítheti tápanyagainak egy részét, például a vasat, és jelentősen lecsökkenhet a fehérjetartalma is.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Fotó: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!