Számuk gyorsan nő

2022.08.13. 08:00

Egyre több a farkasfalka az Alpokban

Egyre több a farkasfalka az Alpokban, számuk gyorsan, jelenleg évente több mint 25 százalékkal nő - számolt be hétfőn a Gruppe Wolf Schweiz (GWS) nevű egyesület, amely az emberek és az őshonos nagyragadozók békés együttélésének lehetőségeit vizsgálja.

A farkasok élőhelye az Alpokban várhatóan öt év alatt kimerülhet, az egyesület szerint "a farkaspopuláció ezután szabályozza magát, és nem növekszik tovább".

Becslések szerint 2021-ben már több mint 250 farkascsalád élt az alpesi régióban, számuk idén több mint 300-ra növekedhet. A szövetség feltételezése szerint a terület összesen mintegy 800 falkát láthat el.

Az egyesület ennek kapcsán felhívta a figyelmet a haszonállatok következetes védelmének fontosságára. Múlt héten St. Gallen kantonban, a Berntől délkeletre fekvő Brändlisbergben egy egyéves tehenet farkasok pusztítottak el, ez volt az első ilyen eset. A gazdák egyesületei többször kértek kilövési engedélyt, egyelőre eredménytelenül.

Az Alpokban a farkasfalkák két felnőtt egyedből és utódaikból állnak, általában akár tízen is lehetnek. Egy-egy család élőhelye 200-300 négyzetkilométerre terjedhet ki. Az első farkast 1993-ban észlelték a Alpok délnyugati részén, francia-olasz területen, Svájcban pedig 1995-ben bukkantak fel ismét farkasok, 2012 óta pedig már falkákban élnek.

Az Alpok németországi területén egyelőre nincs nyoma farkasfalkáknak, sem a GWS-szövetség, sem a Farkasok Szövetségi Dokumentációs és Tanácsadó Központja nem jegyzett fel észleléseket.

Borítókép: egyre több a farkas az Alpokban (Oliver Born / Biosphoto / AFP)

 

Címkék#farkasfalka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!