Valódi ritkaság

2022.08.24. 16:01

Kubai amazonpapagájok keltek ki a Szegedi Vadasparkban

A nagyjából tízhetes fiókákat már a látogatók is megleshetik.

Kubai amazonpapagáj/illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Libin Jose

Kettő kubai amazon (Amazona leucocephala) kelt ki a Szegedi Vadasparkban, a nagyjából tízhetes papagájokat már a látogatók is megleshetik - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A vadasparkban számos ritka, dél-amerikai papagájfajjal találkozhatnak a látogatók, köztük a legnagyobb feltűnést - már csak hangjukkal is - az arák keltik. Az amazonpapagájok - bár csak közepes méretűnek számítanak - nem kevésbé színes és érdekes madarak.

A kubai amazonpapagáj kifejezetten állatkerti ritkaságnak számít, az európai állatkertekben a nemzetközi adatbázis szerint mindössze ötven-hatvan egyedét tartják.

 Közülük egy költőpár Szegeden él, és már másodszor fordul elő, hogy fiókát nevelnek. A két kubaiamazon-fióka június elején kelt ki tojásából, és a napokban kezdtek el kijárni a költőodújukból, így már a látogatók is megleshetik őket.

Kezdetben a két fióka közül az egyik jóval bátrabb volt, a másik még csak a fejét dugta ki időnként, neki még össze kellett szedni a bátorságát ahhoz, hogy a tengerimalac társbérlőkkel megosztott röpdét felfedezze.

A 32 centi magas kubai amazonpapagájok testének nagy része zöld, homlokuk fehér, torkuk élénkpiros, hasuk alsó része borvörös, alsó szárnyfedőtollaik halványzöldek. A nevükben szereplő sziget mellett még a Bahamákon és a Kajmán-szigeteken élnek, az utóbbi hivatalos madarává választották.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint a fajnak legfeljebb 27 ezer egyede élhet már csak vadon, számuk folyamatosan csökken. Az élőhelyének elvesztése és a díszmadár-kereskedelem egyaránt veszélyezteti.

 Többnyire kisebb csapatokban vagy párban élnek, elsősorban a mangroveerdőket kedvelik, ahol magokkal, gyümölcsökkel és virágokkal táplálkoznak.

A Szegedi Vadasparkban 2017-ben állt össze egy pár. Először a hím érkezett meg, amikor a hatóságok elkoboztak és az állatkertben helyeztek el egy illegálisan tartott példányt, majd Németországból érkezett mellé egy tojó. A pár első két fiókája a Nyíregyházi Állatkertbe került, a mostani két fióka is majd egy másik állatkertbe fog költözni idővel, de őszig még meg lehet lesni az amazonok családi életét Szegeden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!