Versenyfutás az idővel

2022.08.08. 09:50

Nem fogad el élelmet a Szajnába tévedt fehér delfin

A természetvédők attól tartanak, hogy az állat lassan éhen hal a folyóban.

Nem fogad el élelmet a néhány napja a Szajnába tévedt és mára veszélyesen lesoványodott beluga, más néven fehér delfin, amely szokatlan mértékben eltávolodott természetes élőhelyétől, a sarkvidéki és szubarktikus vizektől.

A tengeri élővilág védelmével foglalkozó zöldszervezet, a Sea Shepherd franciaországi tagszervezetének aktivistái szakadatlanul, még éjszaka is megfigyelés alatt tartják és etetni próbálják hallal a veszélyben lévő emlőst, amely eddig elutasított minden felajánlott élelmet.

A beluga több tíz kilométerre felúszott a folyón, és jelenleg a Szajna Párizs és a normandiai Rouen közti szakaszán bolyong. A természetvédők péntek óta, az idővel versenyt futva próbálnak rátukmálni egy fogásnyi heringet, de az állat rá se hederít az élelemre. A Sea Shepherd attól tart, hogy a delfin lassan éhen hal a folyóban.

Az Eure megyei hatóságok péntek esti közleménye szerint a beluga szemlátomást menekül az őt segíteni kívánó hajóktól, és nem reagál azokra a kísérletekre sem, amellyek megpróbálják visszaterelni a tengerbe.

A mentés résztvevői a lehető legtapintatosabb magatartást tanúsítják a tengeri emlős irányában, nehogy a megijesztésével tovább rontsanak az állapotán – áll a prefektúra közleményében.

A hideg északi tengerekben honos belugák rövid ideig képesek életben maradni édesvizekben is.

Májusban egy betegnek látszó kardszárnyú delfin, más néven gyilkos bálna halt éhen a Szajnában hosszú kálvária után. Júniusban egy csukabálnát láttak az észak-franciaországi folyóban.

Borítókép: Videófelvételéről készült kép egy eltévedt belugáról, más néven fehér delfinről a Szajna folyóban, Saint-Pierre-la-Garenne település közelében, Párizstól nyugatra 2022. augusztus 4-én. Fotó: MTI/AP/Eure régió tűzoltósága

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!