Zöld apácák

2022.09.05. 16:00

A fenntartható gazdálkodásban látják a gyógyírt egy írországi kolostorban

A több száz éves múlttal rendelkező Szent Mária apátság apácái megújuló energiaforrások használatával és fenntartható gazdálkodással igyekeznek önellátóvá válni a fűtés és az élelmiszertermelés terén.

Az apácák a monostorra szerelt napelemeket tisztítják

Forrás: www.glencairnabbey.org

Az Írországi Szent Mária apátság apácái más vallási közösségeket is arra buzdítanak, hogy használjanak megújuló energiaforrásokat.

Vallási közösségként példát kell mutatnunk. A föld ajándékként adatott az emberiségnek

 – mondta el a 78 éves Lily Scullion nővér.

A rend növénytermesztéssel, állattartással, szennyvíztisztítással is foglalkozik.
Forrás: glencairnabbey.org

Amellett, hogy 2016-ban napelemeket helyeztek el a kolostor tetejére, a rend tagjai 200 hektáron termesztenek zöldségeket és gyümölcsöket, valamint 27 hektáron ültettek japánfüvet. 

Az elefántfű néven is ismert virágosnádból készült brikettekkel az olajfűtést váltották ki, a melegvizet pedig napelemekkel állítják elő.

Az apátsági birtok, amely részben a XVII. századig visszanyúló történelemmel rendelkezik, alma, búza és zöldségek termesztésével is foglalkozik, emellett szarvasmarhákat és birkákat is gondoznak. 

A nővérek az önfenntartásra törekednek
Forrás: glencairnabbey.org

Az üvegházakkal kiegészülve mindezek segítségével a rend mind a 29 tagja önfenntartó kolostor létrehozásán dolgozik. Öt hektárt vadonélő állatok számára különítettek el, a szennyvíz tisztításához pedig nádültetvényeket használnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!