Járvány

2021.08.29. 11:56

A Covid-19 ellen beoltott anyák teje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz

A születés utáni sérülékeny időszakban az anyák anyatejükkel képesek passzív immunitással felvértezni a csecsemőiket.

Mother breast feeding baby son in armchair

Forrás: AFP

Fotó: Sara Monika

A Covid-19 ellen beoltott szoptató anyák anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól – derült ki a Floridai Egyetem új kutatásából.

„Eredményeink azt mutatják, hogy az oltás következtében a SARS-CoV-2 (a Covid-19-et okozó vírus) elleni antitestek jelennek meg az anyatejben, ami arra utal, hogy a beoltott anyák továbbadhatják a védettséget csecsemőiknek” – mondta Joseph Larkin III, a tanulmány vezető szerzője, a Floridai Egyetem mikrobiológiai és sejttudományi tanszékének docense.

Amikor a csecsemők megszületnek, immunrendszerük fejletlen, így nehezen tudnak önállóan megküzdeni a fertőzésekkel. Emellett gyakran túl fiatalok ahhoz, hogy megfelelően reagáljanak bizonyos típusú vakcinákra. Ebben a sérülékeny időszakban a szoptatós anyák anyatejükkel képesek „passzív immunitással” felvértezni a csecsemőiket – magyarázta Josef Neu professzor, a tanulmány egyik társszerzője.

„Gondoljunk az anyatejre úgy, mint egy szerszámosládára, amely tele van különböző eszközökkel, amelyek segítenek felkészíteni a csecsemőt az életre. A védőoltás egy olyan újabb eszközzel bővíti ezt az eszköztárat, amely különösen alkalmas lehet a Covid-19 megelőzésére” – fejtette ki Neu.

A professzor elmondta, hogy a tanulmány eredményei szerint a vakcinák segíthetnek megvédeni az anyát és a babát is, ami szerinte „újabb nyomós ok arra, hogy a várandós vagy szoptató nők beoltassák magukat.”

A kutatást 2020 decembere és 2021 márciusa között végezték, amikor a Pfizer és a Moderna vakcinák először váltak elérhetővé az egészségügyi dolgozók számára. A vizsgálathoz a kutatók 21 szoptató egészségügyi dolgozót toboroztak, akik még nem fertőződtek meg a koronavírussal. A kutatócsoport háromszor vett mintát az anyák anyatejéből és véréből: az oltás előtt, az első adag után és a második adag után.

„A második adag után erőteljes antitestválaszt láttunk a vérben és az anyatejben: körülbelül százszoros növekedést az oltás előtti szintekhez képest” – mondta Lauren Stafford, Larkin laboratóriumának doktorandusza.

„Ezek a szintek magasabbak voltak a vírussal való természetes fertőzés után megfigyelt szinteknél is” – mondta a kutatáson dolgozó Vivian Valcarce, az egyetem gyermekgyógyászati tanszékének neonatológiai rezidense. Az anyák oltása a csecsemők védelme érdekében nem újdonság – emlékeztetett Valcarce.

„A várandós anyákat általában szamárköhögés és influenza ellen oltják be, mert azok súlyos betegségek lehetnek a csecsemők számára. A csecsemők is megfertőződhetnek a Covid-19-et okozó új koronavírussal, így a jövőben számíthatunk arra, hogy az anyákat rutinszerűen oltják majd a vírus ellen” – jósolta Valcarce.

Ezt szem előtt tartva a kutatócsoport most azt vizsgálja, hogy a védőoltás révén antitesteket tartalmazó anyatej hogyan védi a csecsemőket.

Neu azt is elmondta: laboratóriuma a beoltott anyák tejének lehetséges terápiás felhasználása iránt is érdeklődik.

A Breastfeeding Medicine folyóiratban publikált tanulmányt az EurekAlert tudományos hírportál ismertette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!